Soinin luottamusäänestys venytti vieteriä hallituspuolueiden välillä

21.9.2018 klo 13:39 Politiikka Samuli Rissanen

Hallituspuolue siniset teki ulkoministeri Timo Soinin luottamusäänestyksestä hallituskysymyksen.

Ulkoministeri Timo Soini on saanut eduskunnan luottamuksen äänin 101–60. Tyhjää äänesti 18 edustajaa, poissa oli 21.

Äänestyksen päätyttyä eduskunnan puhemies Paula Risikko ilmoitti äänestystulokseksi 100-60, kun kansanedustaja Juhana Vartiaisen virheellinen napinpainallus aiheutti sekaannuksen.

Äänestyksen taustalla olivat Soinin aborttikannanotot ja toiminta ulkomailla, jotka epäluottamusesityksen tekijöiden mielestä kiistää naisten oikeudet ja Suomen ulkopoliittisen linjan.

Epäluottamusta Soinille esitti eilen oppositiopuolue Sdp ja hanketta tuki vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp.

Itse luottamusäänestyksessä hallituksen rivit pysyivät suorina eli äänestykseen osallistuneet hallituspuolueiden edustajat äänestivät yksissä tuumin Soinin luottamuksen puolesta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei tiennyt kuinka suhtautua entiseen puheenjohtajaansa. Kaikki perussuomalaisten edustajat äänestivät tyhjää.

Neljä kokoomuksen kansanedustajaa oli poissa äänestyksestä. Heidän joukossaan Soinin toimintaa istuntosalissakin kritisoineet Saara-Sofia Sirén ja Jaana Pelkonen, jotka kertoivat aiemmin, etteivät äänestä Soinin luottamuksen puolesta.

– Tunnelma kiristyi eilisestä lähtien, kun siniset tekivät äänestyksestä hallituskysymyksen, kokoomuksen Jaana Pelkonen kertoi toimittajille istuntosalin ulkopuolella äänestyksen jälkeen.

Hän ja Sirén joutuivat omin sanojensa mukaan toimimaan ”puun ja kuoren” välissä. Pelkonen kertoo, ettei voinut äänestää Soinille luottamusta, mutta ei halunnut myöskään äänestää hallitukselle ja sen muille ministereille epäluottamusta.

Hallituspuolueiden lisäksi Soinille luottamusta äänesti koko kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä.

Sen sijaan perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei tiennyt kuinka suhtautua entiseen puheenjohtajaansa. Kaikki perussuomalaisten edustajat äänestivät tyhjää.

Ylös