Hallitus kertoo irtisanomislakihankkeesta ensi viikolla-uudistuksen vastustajat lakkoon keskiviikkona

30.9.2018 klo 08:09 Politiikka KD Lehti

Hallitus aikoo kertoa ensi viikolla, millaisiin linjauksiin se on päätynyt kiistaa herättäneessä irtisanomislakihankkeessa.

– On sovittu, että linjaukset ovat ensi viikolla valmiita eli sitten ministeriryhmä haluamallaan tavalla kertoo nämä detaljit, linjaukset, pääministeri Juha Sipilä kertoi STT:lle.

Sipilän mukaan hallitus voi joustaa siinä, minkä kokoisia yrityksiä irtisanomissuojan muutos koskisi. Aiemmin rajaksi on ehdotettu alle 20 hengen yrityksiä, mutta raja saattaa madaltua.

Sipilän mukaan myös työttömyysturvan karensseihin liittyviin huoliin voisi löytyä ratkaisu.
Irtisanomissuojaa keventämällä hallitus haluaa madaltaa pienempien yritysten kynnystä palkata työntekijöitä.

Teollisuusliitto, PAM, Ammattiliitto Pro sekä Sähköliitto järjestävät keskiviikkona vuorokauden mittaisen poliittisen lakon vastalauseena hallituksen hankkeelle heikentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä.

Hallituksen uudistusta vastustavat ammattiliitot ovat ilmoittaneet useista ylityökielloista ja lakoista.Teollisuusliitto, PAM, Ammattiliitto Pro sekä Sähköliitto järjestävät keskiviikkona vuorokauden mittaisen poliittisen lakon vastalauseena hallituksen hankkeelle heikentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä.

– Sipilän hallitus on ajanut meidät tilanteeseen, jossa ei ole muita vaihtoehtoja kuin poliittinen työtaistelu. Teemme tämän puolustaaksemme irtisanomissuojaa ja työntekijöiden oikeuksia. Hallituksen toteuttama politiikkaa vaarantaa työntekijöiden yhdenvertaisen kohtelun ja työsuhdeturvan. Tähän emme voi suostua, PAMin puheenjohtaja Ann Selin toteaa tiedotteessa.

Poliittinen lakko toteutetaan vuorokauden mittaisena työnseisauksena 94 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Lakko alkaa keskiviikkona 3.10. kello 00.00 ja päättyy 3.10. kello 24.00.

Teollisuusliiton lakko koskee 150:tä toimipistettä liiton toimialoilla, ja sen piirissä on noin 22 000 työntekijää. Joukossa ovat muun muassa Meyerin telakka Turussa sekä useita UPM:n, Stora Enson, Metsä Fibren, SSAB:n, Outokummun, Nokian Renkaiden, Transtechin, Valmetin ja Wärtsilän tuotantolaitoksia.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin lakko koskee lähes sataa toimipaikkaa, joukossa muun muassa Amican, Fazer Food Servicesin, ISS Palvelujen, Lassila & Tikanojan sekä SOL Palvelujen toimipisteitä.

Pron mukaan työnseisaus koskee toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä useissa laitoksissa. Listalla ovat mukana muun muassa Atria, Fazer Makeiset, Hartwall, Orion sekä metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden yrityksiä.

Sähköliiton jäseniä on mukana noin tuhat.

Ylös