Luottamus on tärkein! Tahdommehan olla poliitikkoja, joihin luotetaan?

3.10.2018 klo 07:13 Kolumnit Merja Eräpolku

Elämäni parhaimmaksi arvostellun ruotsin kielen aineen kirjoitin ylioppilaskirjoituksissa otsikolla ”Kan man lita på politiker?”, eli voiko poliitikkoihin luottaa. En enää muista, mihin johtopäätökseen päädyin.

Kuitenkin sen tiedän, että moni ihminen ei nykyään luota poliitikkoihin. Tämä näkyy siinäkin, että kovin moni aktiivinen ja ansioitunut kansalainen kieltäytyy ehdokkuudesta säilyttääkseen ”kunniallisen ihmisen” maineensa.

Arvostetuimpien ammattien kärjessä ovat poliisit, palomiehet, ensi- ja sairaanhoitajat sekä lääkärit. Suomalainen luottaa eniten palomieheen ja lentäjään. Vähiten taas puhelinmyyjään ja poliitikkoon. Tämä on käynyt ilmi paitsi toreilla niin myös Valittujen Palojen brittiläisen Wyman Dillon -tutkimuslaitoksen kanssa tekemästä laajasta tutkimuksesta, jossa kysyttiin haastateltavien luottamusta eri ammattien edustajiin.

Miksi poliitikkoihin ei luoteta? Varmasti vastaus piilee siinä yleistetyssä kokemuksessa, että poliitikot lupaavat yhtä ja tekevät vallan saatuaan toista. Poliitikkojen ajatellaan valehtelevan työkseen ja huijaavan katteettomilla lupauksilla ääniä, siis varastavan ihmisten luottamuksen.

Pari viikkoa sitten Almamedia julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan Sari Essayah on luotettavin puoluejohtaja suomalaisten mielestä. Vastaajista 58 prosenttia kertoi luottavansa Kristillisdemokraattien puheenjohtajan sanomisiin. Tämä kyselyn tulos on mielestäni iso aarre.

Mikään muu kuin luottamus ei ole yhtä tärkeä poliitikon ominaisuus ja voimavara.

Vaikka oppositioasema toki vaikuttaa tulokseen, uskon, että vastaajien luottamus on rakentunut todelliseksi ja pitkän ajan kuluessa. Sari Essayah’iin on liitetty positiivisen kristityn ja osaavan päättäjän imago. Hän on jo nuorena huippu-urheilijana ollut tekemässä Suomelle hyvää, mistä lähtökohdasta onkin ollut hyvä ponnistaa myös politiikassa. Ihmiset ovat oppineet siihen, ettei hän keskusteluissa tai kannanotoissaan lähde piikittelemään tai rehentelemään ja vastaa kun kysytään asiallisesti ja faktoihin pitäytyen.

Hän ei ole populisti pätkääkään. Tätä ”puutetta” on kuitenkin myös arvosteltu. On vaadittu, että puheenjohtajan pitäisi olla terävämpi ja arvostella muiden linjaa tiukemmin. Toki viestejä voi monesti selkeyttää ja terävöittää. Myös kielikuvia viljellä enemmän lähinnä, jotta mediassa läpimeno olisi helpompaa. Kuitenkin itse toivon, että Essayah pitää tiukasti kiinni populismin vastaisuudestaan.

Mikään muu kuin luottamus ei ole yhtä tärkeä poliitikon ominaisuus ja voimavara. Luottamus on kaikkein tärkein. Se on tärkein kaikissa ihmissuhteissa – ja onhan myös äänestäjän ja päättäjän välinen suhde on loppupeleissä luottamukseen perustuva ihmissuhde.

On tärkeää, että ei vain KD:n puheenjohtajaan luoteta, vaan että kaikki me puolueen eri tehtävissä ja KD:n edustajina kotipaikkakuntiemme luottamuselimissä olevat haluamme olla luottamuksen arvoisia.

Yleensä kristittyjä pidetään rehellisinä ihmisinä. KD-ideologiasta kumpuavat periaatteet, joita Essayah on kyennyt hyvin soveltamaan käytännössä. Kristillisdemokraatteina emme juokse kepulikonstein pikavaalivoittojen perässä, vaan haluamme totuudellisuutta kunnioittaen rakentaa luottamusta ja olla sen arvoisia, kun tulemme johonkin tehtävään valituksi. Vaalitaan tätä!

Kirjoittaja Merja Eräpolku on Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän tiedottaja ja KD-lehden osa-aikainen toimittaja sekä KD:n Lohjan seudun paikallisosaston puheenjohtaja.

Ylös