Lapset ja vanhukset budjetin marginaalissa

21.9.2018 klo 08:02 Kolumnit Sari Essayah

Sipilän hallituksen vaalikauden viimeinen talousarvio on juoksutusbudjetti seuraavalle hallitukselle. Varsinaiseksi ”sulle-mulle” -vaalibudjetiksi sitä ei voi moittia, muttei myöskään tulevaisuuteen varautuvaksi.

Nousukauden taittuminen, korkopolitiikan kiristyminen, brexit ja EMU:n kehitykseen liittyvä epävarmuus eivät numeroissa näy. Hyvin käyntiin saatu väyläverkon korjausvelan pienentäminen pysähtyy sekin kuin seinään ja tiestön kunto jatkaa rapautumistaan. Harmillisinta, etteivät siinä näy akuuteimmat asiat eli vanhustenhoidon puutteiden korjaaminen ja lapsiperheiden tilanteen helpottaminen.

Hallitus on tällä kaudella rokottanut myös lapsia ja lapsiperheitä. Perhe-etuudet on jäädytetty, lapsivähennys on poistettu ja päiväkotien ja koulujen ryhmäkokoja on kasvatettu. Tämä ei ole vastuullista politiikkaa aikana, jolloin syntyvyys on laskenut hälyttävän alhaiseksi ja lasten hankintaa lykätään vuosi vuodelta yhä myöhäisempään elinvaiheeseen.

Tänä syksynä olemme jälleen joutuneet toteamaan vanhustenhoidon surkean tilanteen maassamme. Hoitajamitoitusta kierretään vanhustenhoidossa käyttämällä ”haamuhoitajia”. Samalla kotihoidon henkilöstö uupuu liian suuren työkuorman alle. Kaiken kaikkiaan ikäihmiset eivät saa sitä hoivaa ja palveluita, joita he tarvitsevat. Vanhustenhoidon tilanteen korjaaminen ei voi jäädä odottamaan joskus toteutuvaa sote-ratkaisua, vaan sen aika on nyt!

Hallitus on tällä kaudella rokottanut myös lapsia ja lapsiperheitä. Perhe-etuudet on jäädytetty, lapsivähennys on poistettu ja päiväkotien ja koulujen ryhmäkokoja on kasvatettu. Tämä ei ole vastuullista politiikkaa aikana, jolloin syntyvyys on laskenut hälyttävän alhaiseksi ja lasten hankintaa lykätään vuosi vuodelta yhä myöhäisempään elinvaiheeseen.

Ensi vuoden talousarviossa on toki hyvääkin. Hallitus huomioi monia eduskuntaryhmämme esille nostamia asioita. Keskeisimpiä näistä oli maatalouden tilanteen parantamiseksi esitetty kriisipaketti. Myös muun muassa takuueläkkeen korotus sekä pienituloisten verotuksen keventäminen saavat meiltä tukea.

KD tekee syksyn aikana omalla vaihtoehtobudjetillaan avauksia, joilla kelpaa olla mukana kiihtyvässä vaalikeskustelussa.

Ylös