Essayah vaatii omaishoidon tuen verovapautta

5.10.2018 klo 19:10 Politiikka Merja Eräpolku

Omaishoidon tuki tulee muuttaa kokonaisuudessaan verovapaaksi tuloksi. Lisäksi omaishoitajien tukemiseksi pitäisi ottaa käyttöön lapsivähennyksen kaltainen tuloverotuksen omaishoitovähennys. Näin vaatii Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah.

KD Naiset ry:n vuosikokouksen yhteydessä Vaasassa puhuneen Sari Essayah’n mukaan omaishoito on usein sekä hoidettavalle että hoitajalle inhimillisin vaihtoehto hoidon järjestämiseen.

– Yhteiskunnan kannalta omaishoito on myös hyvin kustannustehokas ratkaisu. Omaishoidon tukemisen tulee olla yksi keskeisimmistä laitoshoidon vähentämiseen tähtäävistä toimenpiteistä. Tällä hetkellä hoitajalle maksettava vähimmäispalkkio on liian alhainen eikä vastaa työn vaativuutta, Essayah korostaa.

Verotus alhaisesta omaishoidon tuesta on joissakin tilanteissa jopa este omaishoidon toteuttamiselle.

Omaishoitajille maksettavista hoitopalkkioiden määrästä säädetään omaishoidon tuesta annetussa laissa. Palkkion taso määräytyy hoidon sitovuuden ja vaativuuden mukaan. Omaishoidon tuen verovapauden ja omaishoitovähennyksen lisäksi Kristillisdemokraatit esittävät vaihtoehtobudjetissaan, että tuen minimitasoa nostetaan 20 eurolla kuukaudessa.

(Artikkelia korjattu 8.10.2018 klo 10.43 viimeisen lauseen osalta.)

 

Ylös