Essayah luottamusäänestyksestä: ”Oli loogisinta äänestää tyhjää, kun kunnon esitystä ei ole olemassa”

17.10.2018 klo 14:47 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Sari Essayah piti hallituksen menettelytapaa kummallisena. – Annetaan tiedonanto, josta ei ole olemassa lainasäädäntöä. Tyhjän painaminen oli kaikkein loogisin ratkaisu, Essayah arvioi.

Essayah’n mukaan hallituksen esityksen vastustaminen eli punaisenkin painaminen olisi ollut tässä tilanteessa erikoista.

– Nyt on tärkeää, että otetaan aikalisä ja eikä käytettäisi lakkoasetta ja hallitus lähtisi etsimään ratkaisua osapuolten kesken

– Nyt on tärkeää, että otetaan aikalisä eikä käytettäisi lakkoasetta ja hallitus lähtisi etsimään ratkaisua osapuolten kesken, Essayah sanoi heti hallituksen luottamusäänestyksen jälkeen.

Hallitus sai eduskunnan tuen äänin 101-73 työllisyyspolitiikkaa koskevalle tiedonannolleen ja samalla luottamuksen jatkaa työtään.

Hallituksen tiedonantoon sisältyy kiistelty irtisanomislaki, jossa henkilöperusteista irtisanomissuojaa höllennettäisiin alle 10 työntekijän yrityksissä.

Vasemmisto-oppositio oli Sdp:n johdolla hallituksen esitystä vastaan ja perussuomalaisilla oli oma vastalause, joka ei kuitenkaan kerännyt kannatusta muilta ryhmiltä.

Kristillisdemokraattien ja Rkp:n riveistä löytyi sekä hallituksen esityksen kannattajia että niitä, jotka äänestivät tyhjää.

Kristillisdemokraateista yksi äänesti hallituksen esityksen puolesta, kolme äänesti tyhjää ja yksi oli poissa äänestyksestä.

Essayah ei itse pidä hallituksen esittämää henkilöperusteisen irtisanomissuojan höllentämistä viisaimpana vetona, sillä sen on perustuslain ja kansainvälisten sopimusten pohjalta hankala toteuttaa ja tuo mukanaan epäselviä, tulkintaan perustuvia tilanteita, joita kenties joudutaan ratkomaan oikeusteitse.

– Ainakaan se ei kannusta pienyrittäjää työllistämään, Essayah arvioi.

Esitys on lisäksi raivostuttanut ay-väen ja poliittisia lakkoja on odotettavissa jatkossakin. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on jo ilmoittanut aloittavansa kaksipäiväisen poliittisen lakon ensi maanantaina.

Essayah pitää kiistatilannetta kansantaloudenkin näkökulmasta riskialttiina.

Hänen mukaansa kristillisdemokraateilla on ollut mikroyritysten työllistämiskynnyksen madaltamiseksi parempiakin keinoja, joita on tarjottu ahkerasti hallituksellekin.

– Koeajan pidentäminen ja vastaavasti työntekijän karenssin lyhentäminen ja esimerkiksi osalta irtisanomisajasta maksettava korvaus olisivat parempia lääkkeitä virherekrytointien varalle kuin valmisteilla oleva juridinen hienosääntö, Essayah sanoo.

Ylös