Paha some?

18.10.2018 klo 16:16 Kolumnit Aki Ruotsala

Onko some pilannut politiikan? Olisi houkuttelevaa syyttää sosiaalista mediaa kesän aikana kokemastani Jazz-julkisuudesta. Se ei olisi koko totuus. On totta, että viestinnän nopeus ja määrä ovat kasvaneet eksponentiaalisesti somen aikakaudella. On myös totta, että viestinnän muuttuessa reaktiiviseksi ihmisen neurobiologia ohjaa toimintaamme tietoisen toiminnanohjauksemme sijaan kohti tunneperäistä päätöksentekoa. Järki ja tunteet, kuten Jane Austen olisi asian ilmaissut.

Olisi hyvä kysyä itseltään, mitkä ovat omat motiivini, ennen kuin reagoin itselleni tuntemattoman ihmisen provosoivaan poliittiseen mielipiteeseen sosiaalisessa mediassa. Yritänkö muuttaa ihmisen käsitystä? Yritänkö lynkata vääränlaisen mielipiteen tieltäni?

Onneksi neurobiologit tunnistavat ihmisen toiminnan taustalla myös kolmannen vaikuttimen: motiivit. Eri motiivit kumpuavat osittain biologiastamme, mutta niihin vaikuttavat myös arvot. Olisi hyvä kysyä itseltään, mitkä ovat omat motiivini, ennen kuin reagoin itselleni tuntemattoman ihmisen provosoivaan poliittiseen mielipiteeseen sosiaalisessa mediassa. Yritänkö muuttaa ihmisen käsitystä? Yritänkö lynkata vääränlaisen mielipiteen tieltäni?

Johtaminen on viestintää ja viestintä on johtamista. C. Barnardin mukaan johtaminen on myös vapaiden ihmisten valintoihin vaikuttamista. Nykyjohtajuudessa ei kysytä fyysistä voimaa tai kykyä omaksua suurta määrää tietoa. Koneet ja internet ovat korvanneet ihmisen etulyöntiaseman fyysisen voiman tuottamisessa tai tiedon varastoimisessa. Johtaja on se, joka osaa viestiä. Tästä kertoo viestintätoimistojen roolin kasvu eri vallankäytön areenoilla.

Politiikka on johtajuutta ja viestintää.  Sinäkin voit olla johtaja ja esikuva äänestäjäjoukollesi, joka on tänään suurelta osin somessa. Hyvän johtajan tavoin osallistu keskusteluihin ja ole kiinnostunut muista. Pyri reagoimaan provosoitumatta negatiivisiin kommentteihin. Lopuksi Viestintä-Piritan ohjeen mukaan: ole somessa “kuin olisit puolituttujen kanssa kahvipöydässä”.

 

Kirjoittaja Aki Ruotsala on Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtaja.
Ruotsala valittiin kesäkuussa 2018 Pori Jazzin toimitusjohtajaksi, mutta hän sai pikapotkut häneen liitettyjen homolausuntojen vuoksi jo muutamaa päivää myöhemmin.
Ylös