”Olin Vihreässä Keitaassa vapaaehtoisena 1970-luvulla” – kansanedustaja Antero Laukkanen muistelee

21.10.2018 klo 15:32 Kotimaa Kristiina Kunnas

Kansanedustaja Antero Laukkanen näki, mitä Steissillä tapahtui. Huumeongelman varoittajille naurettiin, vaan eipä naureta enää.

– Olin 1970-luvulla Vihreän Keitaan työssä vapaaehtoisena ja monia narkkareita autoimme kuiville. Poliisi ei siihen aikaan uskonut, että Suomeen voisi tulla pysyvä huumeongelma. Me kuitenkin näimme jo silloin mitä Steissillä tapahtui, Kristillisdemokraattien kansanedustaja, sosiaalineuvos Antero Laukkanen muistelee Helsingin keskustan ja rautatieaseman seutujen tilannetta.

– Jengilähetyksen perustaja ja saarnaaja David Wilkerson vieraili Suomessa ja varoitti Suomen poliisia tulevasta huumeongelmasta.

– Hänelle naurettiin, mutta eipä naureta enää. Nyt meillä on huumepiikkien jakopisteitä ja uutena hankkeena Helsinki suunnittelee huumeiden käyttäjille kaupungin kustantamia huumehuoneita, joissa käyttäjä voi itseään piikittää.

Olemme yhteiskuntana luopuneet raittiusihanteesta ja sallineet pysyvästi päihteiden käytön ja tyynnytämme mielemme kutsumalla päihteitä miedoiksi. Alkoholista ei saa terveysjuomaa tekemälläkään. – kansanedustaja, sosiaalineuvos Antero Laukkanen

Laukkanen katselee järkyttyneenä sitä, onko Suomi antamassa periksi koko päihdeongelmalle.

– Sopeutammeko yhteiskuntaa päihteiden käyttäjän tarpeisiin? Tämä on erittäin huolestuttava suuntaus.

Laukkasen mielestä raittiusvalistus pitäisi ottaa koulujen opetussuunnitelmaan.

– Suurimpana riskinä kansanterveydelle pidän ’kevytpäihteiden’ ja huumeiden käytön yleistymistä ja niin sanotun sosiaalisen alkoholinkäytön lisääntymistä.

– Olemme yhteiskuntana luopuneet raittiusihanteesta ja sallineet pysyvästi päihteiden käytön ja tyynnytämme mielemme kutsumalla päihteitä miedoiksi. Alkoholista ei saa terveysjuomaa tekemälläkään. Pienikin määrä alkoholia on riippuvuutta aiheuttava myrkky, sekoitetaan se sitten mihin tahansa liuokseen, vaikkapa mehukattiin. Tästä pitäisi puhua enemmän, jotta käyttäjät ymmärtävät, mitä he elimistöönsä laittavat.

 

 

Ylös