Peter Östmanin mukaan pienyrittäjän ääni ei kuulu riittävästi kolmikantaisessa järjestelmässä

25.10.2018 klo 19:02 Politiikka Samuli Rissanen

– Suomen Yrittäjät on ikään kuin kirosana tässä salissa monille, että se ei saisi olla lobbaamassa, vaikka se edustaa yli 100 000:ta pienyrittäjää. Onko järjestelmä tasapainossa, kansanedustaja Peter Östman kysyi eduskunnassa.

Kristillisdemokraattien Peter Östman epäili, ettei kolmikantainen järjestelmä ole tasapainossa, kun eduskunnan kyselytunnilla keskusteltiin pienten yritysten mahdollisuudesta saada oikeudellista neuvontaa työsuhdekysymyksissä.

Östman muistutti, että pienemmissä kasvuyrityksissä yrittäjät päättävät usein hoitaa työt itse sen sijaan, että ottaisivat työntekijän palkkaamisesta syntyvän riskin kantaakseen.

– Tästähän on kyse. Vaihtoehtoisesti yrittäjät käyttävät henkilöstöpalveluyritysten vuokratyövoimaa. Tämä on johtanut siihen, että Suomessa on tällä hetkellä 345 000 ihmistä määräaikaisissa työsuhteissa, Östman sanoi.

Suomen Yrittäjät on ikään kuin kirosana tässä salissa monille, että se ei saisi olla lobbaamassa, vaikka se edustaa yli 100 000:ta pienyrittäjää

Hän muistutti, että Suomessa on harvinaisen poikkeuksellinen järjestelmä nimeltään kolmikanta: valtiovalta, työnantajat, palkansaajat.

– Onko tämä järjestelmä tasapainossa? Työnantajia on edustettuna EK:n kautta. Heillä 15 400 jäsenyritystä. Noin 6 prosenttia Suomen kaikista yrityksistä on jäsenenä EK:ssa. Ja Suomen Yrittäjät on ikään kuin kirosana tässä salissa monille, että se ei saisi olla lobbaamassa, vaikka se edustaa yli 100 000:ta pienyrittäjää, Östman latasi.

Pääministeri Juha Sipilä myönsi, ettei pöydissä ole kaikkien yritysten edustus eikä kaikkien työntekijöiden edustus.

– Se meidän on vain tunnustettava, että näin on. Sillekin asialle olisi hyvä, että tässä salissa hyvin maltillisesti löydettäisiin ja etsittäisiin ratkaisuja, että miten kaikki työnantajat ja työntekijät olisivat tasa-arvoisesti soveltamassa esimerkiksi kaikkia niitä joustoja, mitä työehtosopimuksissa sovitaan, Sipilä vastasi.

Ylös