”Alhaisen syntyvyyden nostamiseksi tarvitaan myönteistä poliittista viestiä ja asennemuutosta”

25.10.2018 klo 18:45 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Päivi Räsäsen mukaan nyt tarvitaan laaja, yli hallituskausien menevä perhepoliittinen ohjelma.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen tarttui eduskunnan kyselytunnilla alhaiseen syntyvyyteen, joka on laskenut seitsemän vuotta peräkkäin.

Trendi on jatkunut kiihtyvänä tänäkin vuonna: Tilastokeskuksen mukaan tammi—syyskuussa on syntynyt yli 2 000 lasta vähemmän kuin viime vuonna tähän aikaan ja syntyvyys on pienempi kuin minään vuonna vuoden 1900 jälkeen.

Räsäsen mukaan on monia syitä, jotka vaikuttavat syntyvyyteen.

Hallitus on tällä kaudella tehnyt lukuisia lapsiperheiden toimeentuloon vaikuttavia sosiaalietuuksien leikkauksia ja muun muassa indeksijäädytyksen, joka on vaikuttanut kielteisesti lapsilisien, tärkeimmän lapsiperheiden etuuden, reaaliarvoon

– Mutta kyllä hallitus on valitettavasti tällä kaudella tehnyt lukuisia lapsiperheiden toimeentuloon vaikuttavia sosiaalietuuksien leikkauksia ja muun muassa indeksijäädytyksen, joka on vaikuttanut kielteisesti lapsilisien, tärkeimmän lapsiperheiden etuuden, reaaliarvoon, Räsänen kritisoi.

Alhaisen syntyvyyden nostamiseksi tarvitaan hänen mukaansa myönteistä poliittista viestiä ja asennemuutosta. Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on ehdottanut muiden etuuksien parantamisen lisäksi 1 000 euron vauvarahaa.

– Lisäksi ehdotan, että me tarvitsisimme laajan, yli hallituskausien kattavan perhepoliittisen ohjelman, Räsänen sanoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon mukaan hallituksen mielestä parasta suomalaista perhepolitiikkaa on sellainen, jossa jokaiselle perheelle mahdollistetaan toive omasta lapsiluvusta ja sen toteutuminen.

– Suomalaisten toiveet ovat myös jonkin verran muuttuneet. Se näkyy näissä meitä nyt paljon ravistelevissa syntyvyystilastoissa, ja olen hyvin iloinen tästäkin kysymyksestä ja sitä kautta aiheen esillä pitämisestä, Saarikko vastasi.

Hänen mukaansa on valitettavaa, että on yksittäisiä sosiaalietuuksia, joissa voidaan nähdä heikennyksiä lapsiperheille, mutta suomalaisten lapsiperheiden näkökulmasta paras teko on uudet työpaikat ja sitä kautta monen perheen arjen toimeentulon aivan toisenlainen mahdollistaminen.
– Ilahdun myös siitä, että tällä puheenvuorolla kristillisdemokraattien voinee tulkita sitoutuvan hallituksen pohjatöihin lapsistrategiasta ja sitä kautta yli vaalikausien ulottuvaan strategiseen ajatteluun lapsiystävällisestä Suomesta. Se on Suomen seuraava yhteinen iso ponnistus, Saarikko kertoi.

Ylös