Maanselkä: Hallitus perääntyi irtisanomislakikiistassa, uusin esitys vastaa nykytilaa

26.10.2018 klo 13:25 Kotimaa Merja Eräpolku

Hallitus yrittää löytää ratkaisun repivään työmarkkinakiistaan tekemällä korjauksia suunnitelmaansa irtisanomislain uudistamisesta. Työtaistelujen loppuminen tai jatko ratkeaa, kun palkansaajajärjestöt tekevät päätöksensä. KD:n puoluesihteerin Asmo Maanselän mielestä hallitus perääntyi ja uusin esitys vastaa nykytilaa.

Palkansaajajärjestöjen johtajat kävivät Kesärannassa eilen illalla kuulemassa kompromissiehdotuksen sisällöstä. Vastauksia hallituksen tarjoukseen on luvassa tänään 26. elokuuta, kun palkansaajakeskusjärjestöjen hallinnot käsittelevät niitä.

Keskeinen muutos on, että uudessa ehdotuksessa ei ole määritelty, että uudet säännöt koskisivat enintään kymmenen henkeä työllistäviä yrityksiä. Irtisanomisen asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa tulisi uudessa mallissa ”ottaa huomioon työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden määrä”.

Vaikka tarkka luku poistuu, on tarkoitus ottaa paremmin huomioon pienten yritysten tilanne, kun irtisanomisperusteita arvioidaan.

– Työnantajan pieni koko mainittaisiin seikkana, joka otettaisiin kokonaisharkinnassa huomioon, kuvasi työministeri Jari Lindström (sin.).

Lindströmin mukaan kymmenen työntekijän rajan poistaminen auttaisi myös korjaamaan työntekijöiden yhdenvertaiseen kohteluun liittyviä ongelmia.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toivoi hartaasti, että repivä kiista saataisiin pois päiväjärjestyksestä. Hän sanoi, että hallitus on nyt tullut kritiikkiä vastaan vastatakseen esityksen kipukohtiin.

Sipilä sanoi, ettei hallitus ottanut esille useiden palkansaajajärjestöjen esiin tuomaa ajatusta määräaikaisten työsuhteiden helpottamisesta. Hänen mukaansa ajatusta selvitettiin, mutta sen katsottiin heikentävän nuorten naisten asemaa työmarkkinoilla.

Uusittuun ehdotukseen sisältyy myös kaiken kokoisia yrityksiä koskeva sääntö, että karenssia lyhennettäisiin 60 päivään tilanteissa, joissa työnantaja on päättänyt työsuhteen työntekijästä johtuvasta syystä.

Lisäksi käynnistetään kolmikantainen valmistelu tavoista osoittaa aktiivimallin edellyttämä aktiivisuus. Takaraja on helmikuun lopulla. Kolmikannassa jatkettaisiin myös valmistelua omaehtoisen työnhaun mallista.

– Eikö hallituksen irtisanomislain vesitysesitys vastaa nykyistä oikeustilaa? Nyt henkilöperusteinen irtisanominen perustuu kokonaisharkintaan tuomioistuimessa, jossa esimerkiksi yrityksen koko voidaan huomioida, kommentoi uusinta esitystä Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä twiitissään.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen arvioi Demokraatille, että hallituksen uusi esitys ei muuta oikeastaan mitään siitä, miten nykyinen lainsäädäntö toimii. Käytännössä hallitus peruutti aiemman ehdotuksensa.

– Hallitus perääntyi työmarkkinajärjestöjen edessä, Koskinen kuittasi.

SAK:n, STTK:n ja Akavan hallinnot kokoontuvat tänään kello 14 vastatakseen hallituksen antamaan tarjoukseen työmarkkinoita repivän irtisanomiskiistan ratkaisemiseksi.

Hallitus on pyyhkinyt suunnitellusta lakimuutoksesta pois rajan, jonka perusteella heikompi irtisanomissuoja koskisi yrityksiä, jotka työllistävät alle kymmenen henkeä.

Nelikohtaiseen kompromissiehdotukseen sisältyy myös karenssin lyhentäminen tilanteissa, joissa työnantaja on antanut työntekijälle potkut tästä itsestään johtuvista syistä. Karenssi olisi nykyisen 90 päivän sijasta 60 päivää.

Lisäksi hallitus ehdottaa kolmikantaista valmistelua tavoista osoittaa aktiivimallin edellyttämä aktiivisuus sekä omaehtoisen työttömyysturvan mallista.

Lähde: STT / KD-lehti

Ylös