Naisten ja miesten välinen palkkaero on nyt 16,1 prosenttia-ero kapenee etanan vauhdilla

2.11.2018 klo 08:15 Politiikka Samuli Rissanen

Tänään 2. marraskuuta vietetään naisten palkkapäivää. Naisten ja miesten välinen palkkaero on tällä hetkellä 16,1 prosenttia. Vuodessa naisten palkat ovat saavuttaneet miesten palkkoja 0,5 prosenttiyksikköä.

Tänään on naisten palkkapäivä. Päivämäärä lasketaan vuosittain Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin tiedoista vertaamalla naisten ja miesten keskiansioita. Naisten palkka on tänä vuonna 83,9 % miesten palkoista, mikä merkitsee sitä, että naiset työskentelevät loppuvuoden laskennallisesti palkatta.

Palkkaero on kuitenkin kaventunut vuodessa 0,5 prosenttiyksikköä. Viime vuonna naisten palkkapäivää vietettiin jo 31.10.

STTK:n johtaja Katarina Murto korostaa, että yksittäisen vuoden perusteella ei kuitenkaan voida sanoa, miten palkkaero kehittyy jatkossa.

– Naisten ja miesten välinen palkkaero on tällä hetkellä 16,1 prosenttia. Ero kapenee etanan vauhdilla, jos ollenkaan. Realistisin keino palkkatasa-arvon toteutumiseksi on perhevapaauudistuksen toteuttaminen, joka valitettavasti tälläkään vaalikaudella ei ole edennyt, Murto arvioi.

STTK pitää hieman yllättävänä palkkaeron hienoista kaventumista, sillä yleensä korkeasuhdanteessa miesten palkat nousevat naisten palkkoja nopeammin.
– Se puolestaan johtuu siitä, että miehet työskentelevät naisia useammin yksityisellä sektorilla, missä palkkaliukumia tulee enemmän. Koko ajan kohoava naisten koulutustaso toisaalta tasaa palkkaeroja, Murto toteaa.

Kansalaiskysely puoltaa erillistä palkkaerää naisille

STTK:n loppukesällä teettämän kansalaiskyselyn perusteella 47 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että palkkaeron kaventamiseksi naisille tulisi maksaa palkankorotusten yhteydessä erillinen erä. 36 prosenttia vastustaa ja 16 prosenttia ei osannut sanoa mielipidettään.

Erillisen erän kannalla ovat erityisesti ikäryhmittäin 51-65-vuotiaat (59 % vastaajista) ja toimihenkilönaiset (64 % vastaajista).

STTK:n mielestä perhevapaauudistuksen rinnalla palkka-avoimuuden lisääminen veisi palkkoja tasa-arvoisempaan suuntaan.
– Myös samapalkkaohjelmaa on jatkettava seuraavassa hallituksessa, Murto esittää.

Ylös