KD:n Antero Laukkanen puolustaa lähetettyjen työntekijöiden sosiaaliturvaa – ”Ei pakolla Suomeen kesken kauden”

10.11.2018 klo 14:44 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen puolustaa lähetys- ja kehitysyhteistyöntekijöiden sosiaaliturvaa. Hallitus on heikentämässä sitä.

– Komennuksilla olevat joutuisivat turhaan muuttamaan välillä Suomeen, jotta saisivat säilyä sosiaaliturvan piirissä, kansanedustaja Antero Laukkanen kritisoi KD-Kompassi -ohjelmassa Radio Deissä. Koko haastattelun voi jälkikuunnella täältä.

Laukkanen oli tekemässä rinnakkaislakialoitetta hallituksen esitykseen heikentää lähetys- ja kehitysyhteistyöntekijöiden sosiaaliturvaa.

– On tärkeää, että työntekijät saavat rauhassa olla kautensa loppuun, eivätkä joudu keinotekoisesti tulemaan kesken työrupeaman Suomen-jaksolle vain siitä syystä, että muuten menettävät sosiaaliturvan.

Kaikki ymmärrämme, millaista on lähetetyllä työntekijällä on katkaista työ ja perheellisillä lasten koulut ja muut, ja tulla pakolla Suomeen silloinkin, kun se ei itselle lainkaan sopisi – jotta voivat pysyä sosiaaliturvan parissa. – Antero Laukkanen

Laukkanen haluaa työntekijöiden pysyvän Kelan piirissä.

– Tällä hetkellä on ollut kymmenen vuoden jakso voimassa. Nyt hallitus on laskemassa jakson viiteen vuoteen. Kaikki ymmärrämme, millaista on katkaista työ ja perheellisillä lasten koulut ja muut, ja tulla pakolla Suomeen silloinkin, kun se ei itselle lainkaan sopisi, Laukkanen muistuttaa.

Hän on nähnyt Kehityspoliittisen toimikunnan jäsenenä ja muilla matkoillaan lähetys- ja kehitysyhteistyön myönteisiä vaikutuksia.

Viimeksi hän vieraili Nepalissa, yhdessä maailman köyhimmistä maista, jossa puhdas vesi ja lukutaito ovat vasta harvojen saavuttamia.

– Lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestöjen työ näkyi yhteiskunnan muutoksena. Oli rakennettu kouluja ja monet olivat saaneet vesihuollon.

Laukkaseen teki syvän vaikutuksen vierailu kylässä, joka oli saanut toimivan käyttöveden ja sanitaation.

– Kyläläisille oli opetettu hygienian aakkoset. Näin konkreettisesti, miten suomalaisten lähettämä apu oli muuttanut sen kylän elämän. Sitä ei voinut kuivin silmin katsoa, Laukkanen kertoo.

Hän ajaa kehitysyhteistyöpanostuksen nostamista 0,7 prosenttiin kansantulosta.

– Oli surullista, että hallitus leikkasi juuri näiltä kaikkein heikoimmassa asemissa olevilta. Järjestöiltä leikatut rahat vaikuttivat konkreettisesti siihen, että jokainen toimija joutui sulkemaan maakohtaisia projekteja kokonaisuudessaan. Jos pitäisi vain yksi asia nostaa esiin pettymyksistä nykyhallitusta kohtaan, se olisi tämä leikkaus, Laukkanen kritisoi.

 

Antero Laukkanen KD-Kompassi -haastattelussa Radio Deissä, la 10. marraskuuta klo 12.50, uusinta ma 12.11. klo 22.35. Voit kuunnella koko KD-Kompassi -haastattelun täältä

Ylös