Peter Östman EPP-kokouksesta: ”Emme valinneet suomalaisen ja saksalaisen kärkiehdokkaan välillä, vaan äänestimme EU:n tulevaisuudesta”

10.11.2018 klo 12:03 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman on ottanut KD:n puoluehallituksessa kantaa EPP:n kärkiehdokkaan Manfred Weberin puolesta. Hänen mukaansa kyse ei ollut saksalaisen ehdokkaan suosimisesta suomalaisen sijaan, vaan KD äänesti EU:n tulevaisuuden suunnasta.

Kristillisdemokraattien puoluehallitukselle poliittisen tilannekatsauksen pitänyt Peter Östman esitteli eduskuntaryhmän lokakuussa julkistamaa KD:n vaihtoehtobudjettia, mutta keskustelu kääntyi nopeasti tämänviikkoiseen EPP:n puoluekokoukseen ja kristillisdemokraattisiin arvoihin.

Östman puolusti kristillisdemokraattien valintaa tukea saksalaisen CSU-puolueen ehdokasta Manfed Weberiä ohi kokoomuksen Alexander Stubbin.

Aihe on herättänyt Suomessa keskustelua siitä, miksi samaan eurooppapuolueeseen kokoomuksen kanssa kuuluvat kristillisdemokraattien delegaatit liputtivat vahvasti Manfred Weberin puolesta, kun ehdokas oli omastakin takaa.

– Me emmme äänestäneet saksalaisen ja suomalaisen ehdokkaan väliltä, vaan otimme kantaa EU:n tulevaisuuteen

– Me emmme äänestäneet saksalaisen ja suomalaisen ehdokkaan väliltä, vaan otimme kantaa EU:n tulevaisuuteen, Östman sanoi.

EPP:n puoluekokousväen voittopuolinen enemmistö oli samoilla linjoilla kristillisdemokraattien kanssa. Kahdeksan kymmenestä delegaatista äänesti Weberiä EPP:n kärkiehdokkaaksi. Näin olllen arvoiltaan kristillisdemokraattien hengenheimolainen Weber on ehdolla EU-komission johtoon tulevien eurovaalien jälkeen.

Kristillisdemokraateille EPP-kokous oli muutenkin menestys: Se osoitti, että suurimmalla eurooppapuolueella on vahva kristillisdemokraattinen arvopohja.

Östmanin mukaan kokoomuksenkin vieroma unkarilaisen Viktor Orbanin Fidesz-puolue joutui kokouksessa kritiikin kohteeksi, mutta toisaalta kaltevalla pinnalla ollaan arvoliberaalimmassa Suomessakin.

– Seta:n porukka kiertää peruskoulussa ja lukioissa puhumassa agendaansa. Näistä koulutuksista on tullut sellaistakin palautetta, että oppilaita olisi jaettu perinteisen avioliiton ja sukupuolineutraalin avioliiton kannattajiin. Onko tällainen hyväksyttävä tapa? Kuka saa käydä opettamassa lapsiamme? Olemmeko jo luovuttaneet tässä asiassa? Tästä pitäisi nyt rohkeasti käydä keskustelua, ei vain yksityisesti, mutta myös julkisesti, Östman tilitti.

 

Huom. Jutun viimeiseen sitaattiin lisätty 10.11. klo 14.15 kappale: ”Näistä koulutuksista on tullut sellaistakin palautetta, että oppilaita olisi jaettu perinteisen avioliiton ja sukupuolineutraalin avioliiton kannattajiin. Onko tällainen hyväksyttävä tapa? Kuka saa käydä opettamassa lapsiamme?”
Ylös