Peter Östman kolumnissaan: Emme valinneet suomalaisen ja saksalaisen välillä, vaan EU:lle suuntaa

17.11.2018 klo 10:07 Kolumnit Peter Östman

Euroopan kansanpuolueen (EPP) eli Euroopan parlamentin keskusta-oikeistolaisen ryhmittymän kärkiehdokasvaali saksalaisen Manfred Weberin ja kokoomuksen ajaman Alexander Stubbin välillä pidettiin 8. marraskuuta Helsingissä. EPP:n puoluekokoukseen kokoontui monia eurooppalaisia valtionpäämiehiä, näiden joukossa esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Äänestystulos oli ennusteiden mukainen. Weber sai 492 ääntä 621 edustajasta. Euroopan kristillisdemokraatit ja konservatiivit valitsivat siis Weberin ehdokkaakseen Euroopan komission puheenjohtajan tehtävään ensi vuoden eurovaaleissa.

Weber korosti todellisia kristillisdemokraattisia arvoja, keskittyen perheen merkitykseen ja kristilliseen ihmiskuvaan.

Weber on ollut Euroopan parlamentin jäsen vuodesta 2004 ja kuuluu Baijerin kristillisdemokraattiseen puolueeseen CSU:hun. Molemmat kärkiehdokkaat ovat hyviä esiintyjiä. Stubb esitti viestinsä usealla kielellä ja osoitti, että hän osaa Euroopan unionin historian lähes ulkoa. Stubbin esiintyminen kuitenkin muistutti enemmän luentoa kuin poliittista puhetta. Hän myös profiloi itsensä liberaalimmaksi kuin Weber.

Sen lisäksi, että Weber sai vahvan tuen useilta valtionpäämiehiltä, hänen oma poliittinen sanomansa toimi hänen edukseen. Puheessaan Weber korosti todellisia kristillisdemokraattisia arvoja, keskittyen perheen merkitykseen ja kristilliseen ihmiskuvaan.

Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että EPP:n selkeä enemmistö edustaa itse asiassa Suomen Kristillisdemokraattien arvoja.

Siksi KD päätti tukea Weberiä avoimesti. Valintamme ei ollut suomalaisen tai saksalaisen välillä. Valitsimme sen perusteella, kenet haluamme nähdä johtamassa Eurooppaa tulevaisuudessa. Kaiken kaikkiaan puoluekokouksesta jäi hyvä jälkimaku.

Ylös