Sari Essayah istui EPP-kokouksessa oikean pöydän ääressä

17.11.2018 klo 17:36 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Suomen Kristillisdemokraatit pääsi vihdoin huhtikuussa 2018 Euroopan kansanpuolueen EPP:n täysjäseneksi. Pyrkimystä oli ollut jo neljännesvuosisadan ajan. Tarkkailijajäsenenä oltiin saatu vaikuttaa sekä EPP:ssä että sen edeltäjässä EUCD:ssä, mutta vasta viime keväänä KD pääsi täysjäseneksi muiden Euroopan kristillisdemokraattisten puolueiden joukkoon. Keskusta-oikeistolainen ryhmittymä on suurin niin Euroopan parlamentissa kuin myös Eurooppa-neuvostossa ja komissiossa. Niinpä sekä neuvoston että komission puheenjohtaja tulee EPP:stä.

Yli 600 edustajaa ja yhteensä yli 2 000 vierasta ympäri Eurooppaa kerännyt kongressi oli Essayah’lle täsmälleen oikea paikka. Niin vahvasti kokouksessa kuului kristillisdemokratian ääni: kristilliset arvot, sosiaalinen markkinatalous ja lähipäätösperiaate.

Komissiota johtava Jean-Claude Juncker ei ole enää ehdolla ensi kevään eurovaaleissa. Helsingissä valittiin uusi ehdokas komission puheenjohtajavaalia varten.

Kristillisdemokraatit antoi tukensa EPP-ryhmän puheenjohtajalle Manfred Weberille, kun messukeskuksessa pidettiin 7.–8. marraskuuta EPP-puoluekokous. Weber voittikin kilpakumppaninsa Alexander Stubbin huomattavan äänieron turvin.

Weberin kotipuolue on Baijerin kristillissosiaalinen unioni CSU. Kristillisten arvojen puolesta näkyvästi liputtava, sillanrakentajaksi kutsuttu Weber oli luontainen ja ymmärrettävä valinta Sari Essayah’n johtamille Suomen Kristillisdemokraateille. Kokoomuksen tehtävään ajama Euroopan Investointipankin varapääjohtaja Stubb on unioni-intoilijana ja arvoliberaalina poliitikkona Weberiin verrattuna kaukana KD:n arvomaailmasta.

Essayah sai ensi kertaa jäsenpuolueen puheenjohtajana tuoda äänivaltaisen delegaation mukanaan EPP-puoluekokoukseen. Yli 600 edustajaa ja yhteensä yli 2 000 vierasta ympäri Eurooppaa kerännyt kongressi oli Essayah’lle täsmälleen oikea paikka. Niin vahvasti kokouksessa kuului kristillisdemokratian ääni: kristilliset arvot, sosiaalinen markkinatalous ja lähipäätösperiaate.

Essayah istui lavalla vallanpitäjien pöydässä, omiensa joukossa. EPP:n puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat olivat tulleet tutuiksi jo meppikaudelta 2009–14. Euroopan parlamentin ahkerimpiin jäseniin kuulunut Essayah pätevöityi EU-asiantuntijaksi, ja oli kokemuksiltaan sekä taidoiltaan hyvinkin valmis Suomen Kristillisdemokraattien puheenjohtajan tehtävään 2015.

Ylös