Essayah kolumnissaan: ”Euroopan suurin poliittinen liike on kristillisdemokraattinen”

23.11.2018 klo 12:54 Kolumnit Sari Essayah

Euroopan kansanpuolueen EPP:n puoluekokous Helsingissä oli kristillisdemokratian juhlaa. Vieraina olivat kymmenet pääministerit, ministerit ja oppositiojohtajat ympäri Eurooppaa sekä komission ja neuvoston johto, kolmatta sataa meppiä ja näiden kaikkien avustajakunta – lähemmäs 3 000 kokousvierasta.

Kokouksen ensimmäinen voittaja olikin Suomi; osaamisemme kansainvälisten suurkokousten järjestäjänä tuli jälleen todistettua.

Toinen voittaja oli EPP-puolue. Komission puheenjohtajan valitsemiseksi kehitetystä kärkiehdokaskisasta voi olla monta mieltä, mutta ilman Manfred Weberin ja Alex Stubbin välistä kampanjointia ja demokraattista vaalia EPP olisi jäänyt monelle vain kirjainyhdistelmäksi.

EPP-kokouksen kolmas voittaja oli Suomen Kristillisdemokraatit. Vaikka kokouksen isännöintivastuu oli annettu Kokoomukselle lähes vuotta ennen kuin meistä tuli EPP:n täysjäseniä, otimme kyllä paikkamme täysivaltaisena jäsenenä kristillisdemokratian ytimessä.

Kokouksen kolmas voittaja oli Suomen Kristillisdemokraatit. Vaikka kokouksen isännöintivastuu oli annettu Kokoomukselle lähes vuotta ennen kuin meistä tuli EPP:n täysjäseniä, otimme kyllä paikkamme täysivaltaisena jäsenenä kristillisdemokratian ytimessä.

Puoluekokouksen alla Ajatushautomo Kompassista tuli jo osa EPP:n Martens Centren ajatushautomoiden verkostoa. Suurkokous on aina erinomainen verkottumisen paikka. Monia hyviä kontakteja solmittiin jatkoa ajatellen.

Tärkeintä kuitenkin, että kristillisdemokraattinen aate kirkastui monelle. Kuten Weber, Tusk ja moni muu kärkipoliitikko korostivat, on EPP aikoinaan syntynyt nimenomaan kristillisdemokraattisten puolueiden yhteenliittymäksi. Ideologian ydin kristillinen ihmiskuva ja arvot vilahtelivat niin Merkelin kuin Tajanin puheissa. Euroopan kristillinen arvoperintö ei ollut näille kärkipoliitikoille piilottelun aihe, samalla kun linjattiin ajassa kiinni olevaa yleispolitiikkaa digitalisaatiosta turvallisuuteen.

Suomalaiselle medialle, muille puolueille ja ehkä jopa osalle omastakin väestä taisi vasta Helsingin kokouksessa valjeta, että Euroopan suurin poliittinen liike on kristillisdemokraattinen.

 

Ylös