KD Nuorten puheenjohtaja Aleksi Sarasmaa: Koulutuksesta leikkaaminen on leikkaamista nuoremmilta sukupolvilta

26.11.2018 klo 12:27 Politiikka Samuli Rissanen

KD Nuorten puheenjohtaja Aleksi Sarasmaa ennakoi, että eduskuntavaalien keskeisiksi vaaliteemoiksi nousevat koulutus ja ilmasto sekä sosiaaliturvauudistus. – KD Nuoret haluaa näiden lisäksi pitää esillä myös turvallisuuspoliittisia kysymyksiä sekä nuorten syrjäytymisen ja mielenterveysongelmien ehkäisyä, hän sanoo.

Kristillisdemokraattien nuorisojärjestön puheenjohtajaksi jatkokaudella valittu Aleksi Sarasmaa uskoo, että ensi kevään eduskuntavaalien teemoiksi valikoituvat ainakin koulutus, ilmastokysymykset ja sosiaaliturvauudistus eli sotu.

Ilmaston osalta Suomen on Sarasmaan mielestä tehtävä kaikkensa, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin rajoitettua 1,5 asteeseen.

– Päästötavoitteet on päivitettävä heti IPCC:n ilmastoraportin edellytämälle tasolle. Hiilineutraalius tulee pyrkiä saavuttamaan nykyistä tavoitetta huomattavasti aikaisemmin, viimeistään vuonna 2035. Suomen tulisi pyrkiä olemaan täysin päästötön vuoteen 2050 mennessä, Sarasmaa linjasi Tampereella pidetyssä KD Nuorten vuosikokouksessa valintansa jälkeen.

– Suomen tulisi liittyä Natoon mahdollisimman nopeasti

Hallituksen kovalla kädellä leikkaamia koulutusmäärärahoja Sarasmaa kritisoi ankarasti. Hän muistuttaa, että suomalaisen laadukkaan koulutusjärjestelmän ylläpito takaa Suomen kilpailukyvyn ja varmistaa, että hyvinvointia riittää maassamme myös tuleville sukupolville.

Hyvinvointiyhteiskunta voidaan säilyttää vain riittävän korkealla työllisyys- ja koulutusasteella.

– Koulutuksesta leikkaaminen on leikkaamista nuoremmilta sukupolvilta. Näin ei saa enää tapahtua.

Sosiaaliturvauudistus eli sotu tulee olemaan seuraavan hallituksen tärkeimpiä tehtäviä. Sarasmaa on tyytyväinen, että KD:lla on tarjota erinomainen malli, kannustava perusturva. Se selkeyttäisi tukijärjestelmää, vähentäisi byrokratiaa ja poistaisi kannustinloukkuja. sosiaaliturvauudistuksessa

– On varmistettava, että myös opiskelijoiden riittävä toimeentulo voidaan taata, Sarasmaa lisää.

Hän muistuttaa, että nuorten syrjäytyminen on Suomen suurimpia ongelmia. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi jokainen syrjäytynyt nuori aiheuttaa yhteiskunnalle valtavat kustannukset.

– Meidän on ryhdyttävä toimiin sen varmistamiseksi, ettei yksikään nuori syrjäytyisi.

Kristillisdemokraattien nuorisojärjestön puheenjohtaa panostaisi enemmän myös sisäiseen turvallisuuteen; poliisin, rajavartiolaitoksen ja muiden viranomaisten resurssit on Sarasmaan mukaan turvattava.

Lisäksi KD Nuoret on jo pitkään ajanut Suomen Nato-jäsenyyttä. Sarasmaa toivoo, että ensi kevään eduskuntavaaleissa keskustellaan laajasti Suomen ja Naton suhteesta.

– Suomen tulisi liittyä Natoon mahdollisimman nopeasti, hän linjaa.

Ylös