Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen KD:n puoluevaltuustolle Vantaalla: ”Tervetuloa Suomen nopeimmin kasvavaan kaupunkiin”

1.12.2018 klo 17:11 Kotimaa Kristiina Kunnas

– Menestyvän kaupungin takana ovat vahvat arvot, totesi Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen toivottaessaan Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston tervetulleeksi Tikkurilassa sijaitsevaan kaupungintaloon.

Tuore kaupunginjohtaja Ritva Viljanen hehkutti tervetulopuheessaan johtamaansa kaupunkia.

– Olen todella iloinen, että olette tulleet juuri Vantaalle, Suomen nopeimmin kasvavaan kaupunkiin. Meillä on vahva yrittäjyyden ja yritteliäisyyden arvostus, rento ilmapiiri, mutta samalla eettinen ja vastuullinen.

Pitkään sisäministeriön kansliapäällikkönä (2003–2012) ja Helsingin apulaiskaupunginjohtajana (2012–2017) toiminut Viljanen aloitti tämän vuoden maaliskuun alussa Vantaan kaupunginjohtajana. Viljanen on innostava ja innostunut puhuja, ja joutui hiukan pidättelemään itseään.

– Niin innostun, kun minulla on kuulijakuntaa, Viljanen naurahti.

Hän kertoi faktaa Vantaan luvuista ja nykytilanteesta.

– Meille pendeöi 60 000 päivittäin töihin. Vaikka työttömyys on kolmanneksi alhaisin Suomessa, meillä on kuitenkin työttömyyttä ja nuorisotyöttömyyttä, jotka ovat nykyajan kaupunki-ilmiöitä. Toisin sanoen kärsimme samanaikaisesti työvoimapulasta ja työttömyydestä.

Asuntotuotannon huippuvuosi nähdään Vantaalla nyt, kun kaupungin alueelle valmistuu 4 800 asuntoa.

Asuntotuotannon huippuvuosi nähdään Vantaalla nyt, kun kaupungin alueelle valmistuu 4 800 asuntoa.

– Se on sama kuin Helsingissä 2017, vaikka Helsinki on kolme kertaa meitä suurempi.

Naapurien välinen voimien mittelö ja sopiva kilpailuhenki kuuluvat pääkaupunkiseudun kuntien keskinäiseen sananvaihtoon.

– Helsinki oli peittynyt vielä veteen siinä vaiheessa, kun Vantaa jo kehittyi, Viljanen kehuskeli Vantaan pitkällä historialla.

Aviapolis ja Vehkala ovat vilkkaimmin kasvavat alueet. Kaupungintalo sijaitsee Tikkurilassa, ja sitäkin rakennetaan vauhdikkaasti.

– Tässä ympärillämme on nyt melkein vain purkutaloja, kun keskusta rakennetaan kokonaan uusiksi. Kirkon purkaminen tuntui kyllä pahalta – mutta onneksi siihen tulee uusi hieno kirkko tilalle, ja muita rakennuksia samaan kortteliin.

– Keskimäärin vantaalainen on nuori, Viljanen sanoi tyytyväisenä.

Kaupungissa on 18% maahanmuuttajataustaisia.

– Suomen työmarkkinoilla on uusi tilanne. Maahanmuutosta hyötyvät suuret kaupungit.

Kotouttaminen ja nuoren syrjäytymisen ehkäisy ovat kaupungin agendalla erittäin korkealla, samoin kuin alueiden ja asukkaiden välisen hyvinvointieron kaventaminen.

Viljanen esitteli Kristillisdemokraattien puoluevaltuustolle Vantaan myönteisen erityiskohtelun ohjelman.

– Olemme huolissamme, että joka viides maahanmuuttajataustainen nuori jää peruskoulun jälkeen ajelehtimaan.

Vantaalla annetaan rekrytointitukea alle 30-vuotiaiden työttömien työllistämiseen tai ilman toisen asteen tutkintoa oleville, ja pyritään näin tukemaan ja ehkäisemään ajelehtivien nuorten joukon kasvamista.

Vantaa on kovin ponnisteluin noussut taloudellisesta suosta.

– Lainaa on vähennetty nyt kolmena vuonna. Veroprosenttiin (19) ei kosketa, kaupunginjohtaja kertoi.

Vantaalla ennustetaan olevan 232 632 asukasta vuoden 2019 lopulla. Helsingin ja Espoon jälkeen seuraavaksi suurimmat kaupungit ovat Tampere ja Vantaa.

– Varokaa Tampere, täältä tullaan, Viljanen totesi.

Helsingin lentokenttä sijaitsee Vantaan Seutulassa. Suomen nopeimmin kasvava yritysalue on Aviapolis, jossa sijaitsee myös suurin hotellikeskittymä Helsingin jälkeen.

– Jos pääkaupunkiseudulla asuu 1,7 miljoonaa ihmistä 2030, rata tukkeutuu väkisin, Viljanen totesi. – Vantaa-ratikka olisi yksi ratkaisu tähän, hän jatkoi.

Esityksensä lopuksi Viljanen näytti kuvia, jotka oli itse valinnut viime kesän retkeltään. Kuvat ja puhe toivat esiin syvän rakkauden ja kunnioituksen moni-ilmeistä ja kasvavaa kotikaupunkia kohtaan.

 

 

 

Ylös