CDU:n uudella johtajalla on mahdollisuudet puolueen eheyttämiseen ja äänten haalimiseen, arvioi tutkija

8.12.2018 klo 07:01 Ulkomaat KD Lehti

Liittokanslerina pysyttelevälle Merkelille CDU:n uusi puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer oli paras yhteistyövaihtoehto, arvioi tutkija Tuomas Iso-Markku UPIsta.

Saksan kristillisdemokraattien uusi puoluejohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer on Angela Merkeliä selvästi konservatiivisempi arvoiltaan, sanoo tutkija Tuomas Iso-Markku Ulkopoliittisesta instituutista.

Toisaalta politiikan tekemisen tyyli ja näkemys puolueen paikasta Saksan poliittisella kentällä ovat hyvinkin samankaltaisia kuin Merkelillä.
– Nämä kaksi puolta antavat hänelle hyvät mahdollisuudet toimia puolueen eheyttämiseksi, Iso-Markku kiteyttää.

Äänestystulos oli kuitenkin tiukka, mikä ei tee eheyttämisestä helppoa, ja myönnytykset Merkel-kriittisimmän siiven suuntaan ovat tutkijan mukaan välttämättömiä.

Sekä Merkel että Kramp-Karrenbauer ovat Iso-Markun mukaan pragmaattisia ja analyyttisia: he seuraavat ja katsovat tilanteet loppuun asti ja tekevät sitten tarvittavat kompromissit, jos tilanne sitä vaatii.

Vaikka Merkel luopuikin puheenjohtajan paikasta, hänen tavoitteenaan on jatkaa liittokanslerina seuraaviin vaaleihin eli vuoteen 2021 asti. Merkelin kannalta Kramp-Karrenbauer on tässä mielessä puheenjohtajaehdokkaista paras vaihtoehto, Iso-Markku sanoo.

Mahdollisuus on nyt olemassa siihen, että yhteistyösuhde toimii hyvin liittokanslerin ja puoluejohtajan välillä.
Friedrich Merzin valinta olisi ollut selkeästi murroskohta, linjanmuutos.

Suurimmat haasteet Merkelin jatkolle eivät tutkijan mukaan liitykään kristillisdemokraatteihin vaan pikemminkin hallitusyhteistyöhön. Myös hallitusblokin yhteistyötä ajatellen tämä oli kuitenkin Iso-Markun mukaan helpoin vaihtoehto, sillä muut ehdokkaat olisivat voineet olla sosiaalidemokraateille vaikeita niellä.

Nyt valittiin henkilö, jolla on lähtökohtaisesti mahdollisuus haalia ääniä oikealta ja vasemmalta.

CDU valitsi uuden johtajan tilanteessa, jossa Saksan perinteisen valtapuolueen suosio on vajonnut ennätyksellisen alas.
– Nyt valittiin henkilö, jolla on lähtökohtaisesti mahdollisuus haalia ääniä oikealta ja vasemmalta, Iso-Markku arvioi.

Tutkijan mukaan uusi johtaja voi houkutella konservatiivisilla kannoilla ja tiukoilla lausunnoilla maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikassa puolueen linjaan turhautuneita takaisin. Toisaalta pragmaattinen analyyttinen ote antaa mahdollisuuden pitää Merkelin fanit omista riveistä ja houkutella lisää poliittisesta keskustasta. Myös uusi kasvo voi jo sinällään antaa kannatuspuuskaa.

Kramp-Karrenbauerin vaalikampanjan aikana esittämät Merkeliä jyrkemmät maahanmuuttokannat liittyivät Iso-Markun mukaan ehkä puheenjohtajavaaliin, koska tiedettiin muiden ehdokkaiden olevan jyrkempiä.
– Missä todellinen linja kulkee, jää nähtäväksi.

STT–MERJA ISOMÄKI

Ylös