Valtaosa juutalaisista kokenut antisemitismin lisääntyneen Euroopassa – Sandell odottaa EU:lta strategiaa kehityksen kääntämiseksi

12.12.2018 klo 14:28 Kotimaa Merja Eräpolku

Euroopan unionin perusoikeusviraston teettämän kyselyn mukaan antisemitismi on lisääntynyt viimeisten viiden vuoden aikana. European Coalition for Israel (ECI) -järjestön suomalaisjohtaja Tomas Sandell kehottaa EU:ta muotoilemaan yhtenäisen strategian, jolla voidaan taistella lisääntyvää antisemitismiä vastaan.

Brysselissä 11. joulukuuta julkaistun kyselyn mukaan reilu neljännes (28%) haastatelluista sanoi kokeneensa häirintää juutalaisen identiteettinsä vuoksi, mutta heistä valtaosa (79%) ei ole ilmoittanut siitä viranomaisille, koska ei uskonut sen auttavan.

Reilu kolmannes (38%) kyselyyn vastanneista juutalaisista kertoi harkitsevansa muuttoa pois Euroopasta, koska eivät enää tunne oloaan turvalliseksi kotimaissaan.

ECI -järjestön johtaja Tomas Sandell kehottaa Euroopan unionia muotoilemaan yhtenäisen strategian, jolla voidaan taistella lisääntyvää antisemitismiä vastaan. Hänen mukaansa antisemitismi ei kohdistu ainoastaan juutalaisiin, vaan myös maailman ainoaan juutalaisvaltioon.

– Eri maiden hallitusten laajalle levinnyt vihamielisyys juutalaisten kansakuntaa, Israelin valtiota kohtaan muuntuu nopeasti vihamielisyydeksi yksittäisiä juutalaisia kohtaan, aivan kuten kyselytutkimuksen tulokset osoittavat, Sandell toteaa.

Yleisimmin kuultu antisemitistinen väite oli tutkimuksen mukaan se, että ”Israel käyttäytyy palestiinalaisia kohtaan niin kuin natsit” (51%).

– Jos hallituksemme lisäksi jatkuvasti äänestävät sellaisten YK:n päätöslauselmien puolesta, jotka kieltävät juutalaisten historian ja itsemääräämisoikeuden, emme voi odottaa kansalaistemme osoittavan myönteistä asennetta juutalaisia kohtaan yleisesti, Sandell toteaa kannanotossaan.

Meidän tulee oppia arvostamaan juutalaisia, heidän kulttuuriaan ja valtiotaan samoin kuin heidän myönteistä vaikutustaan yhteiskuntaamme ja sivilisaatioon.

Hänen mukaansa eurooppalaisten ei tule nähdä juutalaisia ja juutalaisvaltiota ’ongelmana’, johon tarvitaan ’ratkaisua’.

– Sen sijaan meidän tulee oppia arvostamaan juutalaisia, heidän kulttuuriaan ja valtiotaan samoin kuin heidän myönteistä vaikutustaan yhteiskuntaamme ja sivilisaatioon. Vasta kun meillä on kokonaisvaltainen ja positiivinen näkemys juutalaisesta kulttuurista kokonaisuutena, voimme odottaa kansalaistemme muuttavan negatiivisia asenteitaan ja stereotypioitaan.

– Kyselyn tulokset eivät yllätä ketään sellaista, joka on seurannut tilannetta edellisen viiden vuoden aikana, mutta ne ovat silti masentavia. Kaupungit kuten Bryssel, Pariisi ja Kööpenhamina liitetään nykyään suoraan terroristi-iskuihin juutalaisia vastaan, mutta kyselytutkimuksen mukaan antisemitismistä on tullut jokapäiväinen ongelma muidenkin kaupunkien juutalaisille, Sandell toteaa.

Näissä kaupungeissa monet juutalaiset eivät enää uskalla käyttää perinteisiä uskonnollisia symbolejaan tai käydä juutalaisissa tilaisuuksissa, koska ovat huolissaan turvallisuudestaan ja pelkäävät jopa henkensä puolesta.

Ylös