Päivi Räsänen haluaa rahapelit pois kaupoista

13.12.2018 klo 14:10 Politiikka Samuli Rissanen

Ongelmapelaamista on ehkäistävä tehokkaammin, kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii. Hän on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa vaatii rahapelien poistamista kaupoista.

– Rahapelaamisesta aiheutuu merkittäviä sosiaalisia, terveydellisiä ja taloudellisia haittoja. Lähes kolmannes rahapelituotoista Suomessa tulee työttömiltä, eläkeläisiltä tai lomautetuilta, kansanedustaja Päivi Räsänen sanoo.

Hän on tänään jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen rahapeliongelmien tehokkaammasta ehkäisystä. Suomi on rahapelaamisen kärkimaita Euroopassa: Yli 120 000 henkilöä kärsii ongelmallisesta rahapelaamisesta ja yli 40 prosenttia suomalaisista pelaa viikoittain rahapelejä.

– Ongelmapelaamisen haittoja voitaisiin vähentää myös rajoittamalla pelaamista anniskelupaikoissa

Suosituimmat pelimuodot Suomessa ovat raha-automaatit, lotto ja raaputusarvat.

Arpajaislakia on ehdotettu täydennettäväksi säännöksellä pelaajan pakollisesta tunnistautumisesta pelipisteessä tapahtuvassa raha-automaattipelaamisessa, mutta pakollisen tunnistautumisen sisältävän raha-automaattipelaamisen ulkopuolelle jäävät esityksessä Veikkaus Oy:n pelisaleihin ja pelikasinoon sijoitetut raha-automaatit.

Räsäsen mielestä pakollinen tunnistautuminen on hyvä, mutta se ei yksinään ole riittävä toimenpide pelihaittojen ehkäisyn ja vähentämisen tehostamiseksi. Norjassa peliautomaatit poistettiin kaupoista vuonna 2007.

– Peliautomaattien poistaminen kaupoista vähentäisi peliriippuvuudelle altistuvien väestöryhmien ongelmapelaamista, Räsänen sanoo.

Myös rahapeliongelmiin liittyviä hoitopalveluita on Räsäsen mukaan kehitettävä ja peliongelmien eri hoitovaihtoehtojen tehokkuutta pitäisi arvioida vertailututkimuksella.

– Ongelmapelaamisen haittoja voitaisiin vähentää myös rajoittamalla pelaamista anniskelupaikoissa, Räsänen ehdottaa.

 

Ylös