Ex-sisäministeri Päivi Räsäsen kysymys Kai Mykkäselle: Tuetteko, että kansalaisuuden menettämisen voisi laajentaa törkeisiin seksuaalirikoksiin?

13.12.2018 klo 17:24 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunnan kyselytunnin yhdeksi pääaiheeksi nousi Oulussa tapahtuneet törkeät raiskaukset, jotka ovat kohdistuneet myös lapsiin. Tekijöiksi epäillään henkilöitä, jotka ovat itse hakeneet turvaa Suomesta.

Entinen sisäministeri Päivi Räsänen kysyi, voitaisiinko tällaisiin rikoksiin syyllistyneiltä henkilöiltä poistaa kansalaisuus.

Eduskunnan kyselytunnin yhdeksi pääaiheeksi nousi Oulussa tapahtuneet törkeät raiskaukset, jotka ovat kohdistuneet myös lapsiin. Jo eilen keskusteltiin hallituksen esityksestä, joka mahdollistaa vakaviin rikoksiin syyllistyneiden kansalaisuuden menettämisen, mikäli enimmäisrangaistus rikoksesta olisi vähintään kahdeksan vuotta.

Päivi Räsäsen mielestä olisi yleisen oikeustajun mukaista, että törkeiden, etenkin lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten kohdalla kansalaisuuden menettäminen olisi mahdollista.

Kristillisdemokraattien kansanedustajan, entisen sisäministerin Päivi Räsäsen mielestä olisi yleisen oikeustajun mukaista, että törkeiden, etenkin lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten kohdalla kansalaisuuden menettäminen olisi mahdollista.

Tämä ei kuitenkaan ole mukana hallituksen esityksessä, jossa törkeisiin seksuaalirikoksiin liittyviä rangaistuksia aiotaan kiristää ja jo oleskeluluvan saaneilta turvapaikanhakijoilta voitaisiin poistaa oleskelulupa.

– Tuetteko sitä, että ottaen huomioon Suomea sitovat sopimukset, niin laajennettaisiin kansalaisuuden menettäminen koskemaan myös törkeitä seksuaalirikoksia, Päivi Räsänen kysyi sisäministeri Kai Mykkäseltä.

– Henkilökohtaisesti oikeustajuuni mahtuu se, että törkeiden rikosten kohdalla tämä keino olisi käytössä, Mykkänen vastasi.

Hänen mukaansa haasteena on Suomea sitova kansainvälinen oikeusjärjestelmä ja hyvin korkea kynnys kansalaisuuden poistamiseen.

– Minusta olisi tarpeen käydä keskustelu ja antaa selvä signaali, että jos Suomessa tekee törkeitä seksuaalirikoksia, täältä joutuu pois. Jos on oleskelulupa, niin se on poistettavissa vuoden vaihteen jälkeen, Mykkänen sanoi.

Ylös