Kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsiville tarjolla vain lämmintä kättä-”Lääkärinä vaikea ymmärtää, että he jäävät vaille hoitoa”, Sari Tanus sanoo

17.12.2018 klo 10:21 Politiikka Samuli Rissanen

– On tärkeää, että potilaita kuullaan, heidän kertomansa ja oireensa otetaan vakavasti ja käytetään viiveettä parasta mahdollista tiedossa olevaa hoitoa, painottaa erikoislääkäri ja kansanedustaja Sari Tanus.

Eduskunta on kohdistamassa 200 000 euron määrärahan hoitolinjausten laatimiseksi ME/CFS:tä eli kroonista väsymysoireyhtymää sairastaville.

Asia käy ilmi valtionvarainvaliokunnan tänään julkaistusta mietinnöstä.

ME/CFS on invalidisoiva sairaus, jota sairastaa arviolta yli 10 000 suomalaista. Vakavimmin sairaat potilaat makaavat pimeässä huoneessa vuorokauden ympäri, koska pienikin fyysinen rasitus aiheuttaa vaikeat oireet.

– Lääkärinä on vaikea ymmärtää, kuinka monet näistä potilaista ovat jääneet vaille kunnollista apua, hoitoa ja tukea

ME/CFS:n aiheuttajaa tai parantavaa hoitoa ei tunneta, mutta osa potilaista saa apua muun muassa autoimmuunisairauksien hoitoon käytetyistä menetelmistä.

– Lääkärinä on vaikea ymmärtää, kuinka monet näistä potilaista ovat jääneet vaille kunnollista apua, hoitoa ja tukea, kansanedustaja Sari Tanus sanoo.

Valtionvarainvaliokunnan esittämä avustus kohdistuu Hyvä käytäntö-suosituksen luomiseen. Muiden muassa Ruotsissa, Norjassa kansalliset hoitolinjaukset ovat jo olemassa.

– On tärkeää, että potilaita kuullaan, heidän kertomansa ja oireensa otetaan vakavasti ja käytetään viiveettä parasta mahdollista tiedossa olevaa hoitoa, Tanus muistuttaa.

Ylös