KD jatkaisi hallituksen maltillista verolinjaa, mutta ottaisi paremmin huomioon lapsiperheet

11.1.2019 klo 18:04 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit pitävät tärkeänä, että Suomen verotus on kilpailukykyisellä tasolla verrokkimaihin nähden. Työnteon pitää aina olla kannattavaa. Yrittäjyyteen ryhtymistä ja yritystoiminnan laajentamista tuetaan kannustavalla yritysverotuksella.

Kristillisdemokraattien ensimmäinen veropoliittinen ohjelma näki päivänvalon samana päivänä, kun puolue julkisti vaaliohjelmansa teemalla Suomi, johon voit luottaa.

Ohjelman esitellyt KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoo, että kuten vaihtoehtobudjettikin, KD:n veropoliittinen linjakin on realistinen ja toteuttamiskelpoinen. Se ei sisällä kaikille kaikkea eikä tuulen tuomia.

– Emme anna suuria ja populistisia vaalilupauksia, joita ei voi pitää, hän sanoo.

– Lapsilisät pitää säilyttää verovapaana etuutena lapsiperheille.

Kristillisdemokraatit jatkaisivat käytännössä Sipilän hallituksen työtä ja yrittäjyyttä tukevalla verolinjalla, mutta esittää kotitalousvähennyksen enimmäismäärän korotusta 3600 euroon vuodessa.

Erityisesti kristillisdemokraatit ottaisivat veropolitiikassaan paremmin huomioon lapsiperheet.

KD esittää tuloverotuksen lapsivähennyksen palauttamista sekä omaishoidon tuen muuttamista verottomaksi tuloksi.

– Lapsilisät pitää säilyttää verovapaana etuutena lapsiperheille. Lapsilisien verottaminen olisi käytännössä lapsiperheiden kokonaisverotuksen kiristämistä, Östman kertoi toimittajille eduskunnassa.

Hänen mukaansa kristillisdemokraattien veropolitiikan tavoitteena on eläkeverotuksen yksinkertaistaminen ja keventäminen.

– Eläkkeiden verotusta pitää keventää eläketulovähennyksen korotuksella. Samalla verotusta pitää kehittää niin, että eläkeläisten tilapäistä tai osa-aikaista työtä verotetaan nykyistä kevyemmin.

Verotuksen painopiste haittaveroihin

Kristillisdemokraatit siirtäisivät verotuksen painopistettä ympäristölle tai terveydelle haitallisen kulutuksen verottamiseen.

KD esittää alkoholiveron ja tupakkaveron korottamista sekä terveysperusteisen sokeriveron käyttöönottoa.

– Pidämme tärkeänä, että elintarvikkeiden ja aineettomien hyödykkeiden verotusta kevennetään pitkällä aikavälillä. Ensimmäisenä askeleena ruoan hinnan alentamiseksi tulee hevi-tuotteiden arvonlisäveroa laskea alempaan 10 % verokantaan, Peter Östman kertoo.

 

Ylös