Aito avioliitto ry:n syrjäyttämistä Educa-messuilta kritisoinut Sari Tanus on tavattavissa messuilla eduskunnan osastolla

22.1.2019 klo 11:24 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Sari Tanus osallistuu eduskunnan osastolla Suomen johtavaan opetus- ja kasvatusalan tapahtumaan, Helsingin Messukeskuksessa järjestettävään Educaan.

Tanus kritisoi viime viikolla Aito avioliitto ry:n jättämistä pois messujen näyteilleasettajien joukosta.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Sari Tanus on mukana tällä viikolla järjestettävässä Suomen johtavassa opetus- ja kasvatusalan tapahtumassa, Educassa.

Helsingin messukeskuksessa järjestettävään Educaan osallistuu eduskunnan delegaatio omalla messuosastollaan.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko vierailee messuilla perjantaina 25.1. ja astuu Visio-lavalle kello 14.30 pitämään puhemiehen kyselytunnin. Kyselytunnilla hän vastaa niin yleisökysymyksiin kuin etukäteen sähköpostitse kerättyihin opetusalaan ja koulutukseen liittyviin kysymyksiin, eduskuntatiedotuksesta kerrotaan.

Eduskunnan messuosastolla on kansanedustajia messukävijöiden tavattavissa. Tanuksen lisäksi osastolla ovat muun muassa edustajat Timo Harakka, Harri Jaskari, Aila Paloniemi, Pekka Puska, Sari Sarkomaa, Pilvi Torsti ja Raija Vahasalo.

Messuosastolla esitellään eduskunnan opettajille tarjoamia palveluita, kuten Nuorten parlamentti -toimintaa, messuilla julkaistavaa Suomen valtiopolitiikan pitkä kaari –verkkoteosta ja muita tietopalveluita.

Eduskunnan messuosastolla esitellään myös Parlamenttikierrosta, joka on entisten kansanedustajien vapaaehtoisvoimin ylläpitämä kouluille tarjoama palvelu.

Parlamenttikierrokseen osallistuvat entiset kansanedustajat tarjoavat tietonsa, taitonsa ja kokemuksensa oppilaiden avuksi ymmärtämään yhteiskuntaa, päätöksentekoa ja vaikuttamista.

Aito avioliitto ry pudotettiin näyteilleasettajien joukosta

Kansanedustaja Sari Tanus kritisoi viime viikolla OAJ:n päätöstä kieltää Aito avioliitto ry:ltä osallistuminen Educa-messuille.

Lopullisen päätöksen asiasta teki OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen. OAJ perusteli päätöstä seuraavasti: ”Tapahtuman järjestäjinä OAJ ja Suomen Messut haluavat varmistaa Educan onnistumisen ja sen ettei yksittäinen näytteille asettaja vie huomiota laajasta ja laadukkaasta ohjelmasta ”.

–  Eikö tällainen päätös osoita mitä suurinta suvaitsemattomuutta, epäoikeudenmukaisuutta, eikö se ole kaukana eri toimijoiden yhdenvertaisesta kohtelusta?
–  Eikö tällainen päätös osoita mitä suurinta suvaitsemattomuutta, epäoikeudenmukaisuutta, eikö se ole kaukana eri toimijoiden yhdenvertaisesta kohtelusta? Voiko päätös olla enemmän ristiriidassa OAJ:n ja tapahtuman arvojen ja linjausten kanssa, Tanus ihmettelee.

Hän muistuttaa, että Aito avioliitto- yhdistys on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, perinteisiä perhearvoja korostava järjestö, jolle ihmisoikeudet, sanan-, mielipiteen- ja niiden ilmaisun vapaus ovat toiminnan ytimessä.

Tanus huomauttaa niin ikään, että yhdistyksessä on jäsenenä monia opettajia, joille lain ja opetussuunnitelman noudattaminen on virkavelvollisuus. OAJ:n mukaan opettajien ammattiin ja tapahtuman arvoihin kuuluvat suvaitsevaisuus ja yksilön oikeuksien ja valinnanvapauden kunnioittaminen. OAJ korostaa, että työtä ohjaavat yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus.

– Miten nuo linjaukset käyvät yhteen sen kanssa, että Aito Avioliitto ry:n osallistuminen messuille peruttiin, Tanus ihmettelee.

–  Herää epäilys ja huoli, kuinka OAJ pystyy toimimaan kaikkien, myös perinteisiä arvoja kannattavien opettajien etujärjestönä, hän kysyy.

Tanuksen mukaan niin opettajien kuin järjestöjen, myös OAJ:n tulee toimia lain mukaisesti. Laillinen, lainmukaisesti toimiva Aito avioliitto ry on suvaitsemattomien painostuksen jälkeen OAJ:n, virallisen ja keskeisen yhteiskunnallisen toimijan toimesta, päätetty poistaa näytteilleasettajien joukosta.

– Eikö ole selvää, että tällainen toiminta täyttää syrjinnän kriteerit, Tanus toteaa.

– Sanan ja mielipiteen vapaus, suvaitsevaisuus ja yhdenvertaisuus ovat länsimaisen demokratian kulmakiviä. On kestämätöntä, jos koko opetusalan vuoden tärkein messutapahtuma ja sen järjestäjät eivät noudata tätä periaatetta, hän painottaa.

Ylös