KD:n Östman kritisoi: ”Hallitus unohtanut vanhustenhoidon – tarvitaan kipeästi lisää hoitavia käsiä”

29.1.2019 klo 23:15 Politiikka Kristiina Kunnas

– Hallituksella on ollut mahdollisuus parantaa vanhustenhoidon tilaa budjetoimalla lisää varoja – mutta näin se ei ole tehnyt, huomauttaa Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman.

– Hallitus on unohtanut ikäihmiset ja vanhustenhoidon, Vaasan vaalipiirin kansanedustaja, ryhmäpuheenjohtaja Peter Östman sivaltaa.

– Hallituksella on ollut mahdollisuus parantaa vanhustenhoidon tilaa budjetoimalla lisää varoja vanhustenhoitoon. Näin ei kuitenkaan ole toimittu, Kristillisdemokraattien Östman huomauttaa.

Kristillisdemokraatit esitti omassa vaihtoehtobudjetissaan rahoitusta tuhannen uuden hoitajan palkkaamiseen vanhustenhoitoon.

Östmanin mukaan SDP:n muille ryhmille esittämä välikysymys asiasta on täysin aiheellinen ja Kristillisdemokraatit aikoo siihen yhtyä.

– Vaikka vanhustenhoito on kuntien vastuulla, vaikuttavat rajut leikkaukset kuntien valtionosuuksiin väistämättä kuntien mahdollisuuksiin vastata kasvavaan hoitotarpeeseen.

Peter Östman muistuttaa myös, ettei vanhustenhoidon tilanteen korjaaminen voi jäädä odottamaan joskus toteutuvaa sote-ratkaisua.

– Hoivatakuuta, lakiin säädettyjä mitoituksia ja järjestelmällistä valvontaa tarvitaan turvaamaan inhimillinen hoito.

Etenkin vanhusten kotihoidon parissa työskentelevistä hoitajista monet kokevat olevansa työssään ylikuormitettuja. He kantavat itse huolta työnsä laadusta asiakaskäynteihin annetun ajan lyhyyden vuoksi. Useat harkitsevat alan vaihtoa. Tämä luo suuren uhan alan houkuttelevuudelle ja rekrytoinnille jatkossa. – Peter Östman, KD-ryhmäpuheenjohtaja

Kristillisdemokraattien mukaan vanhustenhoidossa on tällä hetkellä pahoja puutteita niin laitoksissa kuin kotihoidossa, erityisesti hoitohenkilökunnan liian pienestä määrästä johtuen.

– Tarvitaan lisää hoitavia käsiä ja laadukkaampaa hoivaa.

Östman nostaa esiin myös niin sanotut haamuhoitajat.

– On merkittävä ongelma,  että hoitajamitoitusta kierretään vanhustenhoidossa käyttämällä työvuorolistoilla ihmisiä, jotka eivät oikeasti työskentele yksikössä tai ovatkin hallinnon väkeä, Östman toteaa.

Ala saattaa menettää työntekijöitä myös huonon maineen seurauksena, sekä ylikuormituksen vuoksi.

– Etenkin vanhusten kotihoidon parissa työskentelevistä hoitajista monet kokevat olevansa työssään ylikuormitettuja. He kantavat itse huolta työnsä laadusta asiakaskäynteihin annetun ajan lyhyyden vuoksi. Useat harkitsevat alan vaihtoa. Tämä luo suuren uhan alan houkuttelevuudelle ja rekrytoinnille jatkossa, Östman sanoo.

Kristillisdemokraatit on esittänyt, että vanhustenhoidon tason turvaamiseksi ja valvonnan tehostamiseksi olisi perustettava vanhusasiainvaltuutetun virka.

Lue lisää Kristillisdemokraattien senioriohjelmasta

KD:n senioriohjelmassa on lisää puolueen tavoitteista, lue senioriohjelma täältä

 

Ylös