Vuokko Syväntö näki mitä Esperi Care teki hyvämaineiselle vanhusten palvelutalolle: ”Viriketoiminta loppui ja työntekijät kaikkosivat”

2.2.2019 klo 09:50 Politiikka Kristiina Kunnas

Hämeenlinnalainen ohjaustoiminnan artenomi Vuokko Syväntö näki läheltä, mitä tapahtui hyvämaineiselle vanhusten palvelutalolle, kun Esperi Care voitti kilpailutuksen ja otti ohjat. – Keittiö ja siivous ulkoistettiin, hoitajamitoitusta laskettiin ja esimerkiksi vanhusten päivittäinen viriketoiminta lopetettiin kokonaan. Minuakaan ei enää tarvittu, vaan sain lähteä, Syväntö listaa.

– Tämä vanhusten palvelutalo oli perustettu jo 1907. Se oli haluttu paikka ja maineikas hyvästä hoivastaan. Myös työpaikkana se oli hyvä, Vuokko Syväntö kertoo.

Syväntö työskenteli palvelutalossa päiväkeskuksen toiminnanohjaajana. Seitsemän vuoden aikana hän sai esimieheltään luottamuksen ja täydet valtuudet kehittää ja tuottaa kuntouttavaa päivätoimintaa. Ohjaustoiminnan artenomina Syväntö teki kaikkea, mikä edistää taiteen ja kulttuurin avulla vanhusten hyvinvointia.

Lisäksi hänen vastuullaan oli koko talon aktivoinnin järjestäminen. Hän myös toteutti henkilökunnan sisäisen Arjen aktivointi -koulutuksen .

– Kaupunki seurasi toimintaamme ja vaati, että 1,5 tuntia viriketoimintaa päivittäin toteutui, mistä saimmekin bonukset. Joka arkipäivä oli erilaista toimintaa, käsityöryhmästä taideryhmään, kirjallisuutta, musiikkia, senioriteatteritoimintaa ja taidekävelyjä – kaikkea mitä taiteen ja kulttuurin saralla löytyy, Syväntö kertoo.

Hän toteaa, että henkilöstömitoitus oli 0,6. Sen lisäksi oli vielä omat laitoshuoltajat, oma keittiö, laatupäällikkö ja kiinteistöhuoltomies.

Sitten vuodenvaihteessa 2017 kaikki muuttui, kun viimeisessä kaupungin kilpailutuksessa muuan toinen yritys – Esperi Care – vei voiton.

Syväntö sanoo kertovansa sen, minkä itse näki.

– Siivoojat ulkoistettiin, he saivat lähteä, kun siivouspalvelut otettiin jostain muualta. Myös keittiön palvelut ulkoistettiin. Johtavat sairaanhoitajat irtisanoutuivat, kun henkilöstömitoitusta alettiin hyvin nopealla aikavälillä ajaa alas.

Syväntö kertoo, että hänelle jäi lähtemättömästi mieleen tapaaminen hoivakodin käytävällä kokeneen hoitajan kanssa. – Vuokko, et usko – olen yksin työvuorolistassa ensi lauantaina, hoitaja sanoi järkyttyneenä.

Syväntö luuli ensin, että hänen työnsä jatkuisi. Alku näyttikin mukavalta: oli kuin olisi päässyt suurperheeseen – mukaan yli 6 000 työntekijän joukkoon.

Mutta karu arki tuli pian vastaan: viriketoiminta loppui kokonaan henkilöstön vähentyessä. Samanaikaisesti kaupunki lopetti päiväkeskus Olokolon.

– Esperi joutui irtisanomisprosessin aikana tarjoamaan organisaation sisältä töitä, mutta firma ei palkkannut arjen aktivoinnin ja viriketoiminnan henkilöstöä, joten jäin työttömäksi.

Uusien sijaisten perehdyttäminen edes minimiin asiakastuntemukseen vei vakituisten hoitajien ajan. Vanhukset istuivat päivänsä telkkarin ääressä ja loput sängyissään.

Fysioterapeutin tilalle ei palkattu sijaista. Suuri osa entisistä työntekijöistä haki toisaalle töihin.

– Tämä teki surulliseksi. Lähihoitajat, jotka ovat opiskelleet vanhuksen osallisuuden tukemisen menetelmiä, eivät ehtineet toteuttamaan oppimaansa laadukasta hoivatyötä.

Syväntö näki, että toisaalta vanhukset menettivät tutut hoitajat, kun lyhytaikaiset sijaiset ja hoiva-apulaiset kävivät tekemässä lyhyitä työvuoroja.

– Uusien sijaisten perehdyttäminen edes minimiin asiakastuntemukseen vei vakituisten hoitajien ajan. Vanhukset istuivat päivänsä telkkarin ääressä ja loput sängyissään.

Syväntö oli opiskellut työnsä ohessa HAMKissa Kulttuuri ja taide hyvinvoinnin edistäjänä ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon.

– Se vahvisti ennestään, nyt myös tutkimuksien valossa, tietoisuuttani   kulttuurista ja taiteesta lääkkeettömänä hoitomuotona.

– Minua ei kuitenkaan enää tarvittu. Hoivakodissa tämä kulttuurin ja taiteen avulla kuntouttaminen jää nykyisin hoitajien harrustuneisuuden varaan, jos siihenkään on aikaa, Syväntö harmittelee.

Ehdolla eduskuntaan

Vuokko Syväntö on neljän lapsen äiti Hämeenlinnasta. Hän työskentelee tällä hetkellä Hämeenlinnan Vanhusten asuntosäätiön yhteisöohjaajana ja pyrkii eduskuntaan Hämeen vaalipiirissä Kristillisdemokraattien listalta. Hänen vaalilauseensa on: ”Jos vanhenet, äänestä minua.”

 

 

Ylös