”Yksin elävä tuntee itsensä parisuhteessa olevaa arvottomammaksi”

8.2.2019 klo 09:15 Politiikka Kristiina Kunnas

Yksinelävän ongelmat niputetaan henkilökohtaisiksi, kun taas perheellisten ongelmat nähdään yhteiskunnallisina. – Jos 92% yksinelävistä kokee itsensä muita vähäosaisemmiksi, miksi tämä ei aiheuta mitään poliittisia toimenpiteitä? johtava diakoniatyöntekijä, VTM Raija Eeva kritisoi KD:n ”sinkkuillassa” Pikkuparlamentin kansalaisinfossa.

Turun Tuomiokirkkoseurakunnan johtava diakoniatyöntekijä, VTM Raija Eeva on perehtynyt yksinasuvien yhteiskunnalliseen asemaan.

Hänen puheensa kansalaisinfossa sai yleisön havahtumaan. Kumman arvo on yhteiskunnassa korkeampi, parisuhteessa vai yksin elävän?

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän järjestämässä kansalaisinfossa käytiin läpi yksinäisyyttä, syrjäytymistä ja köyhyyttä.

–  Jos 92% yksinelävistä kokee itsensä muita vähäosaisemmiksi, miksi tämä ei aiheuta mitään? Eeva kysyi.

– Vaikenemisen lähtökohta on yhteiskunnassa vallitseva parisuhdenormi, hän vastasi.

Eeva muistutti, että pienituloisuus on suurin riski yksinäisyydelle.

Eeva totesi, että koska yksinelävien taloudelliset ongelmat nähdään henkilökohtaisina, niitä pyritään korjaamaan henkilökohtaisin keinoin. Perheellisten ongelmat nähdään puolestaan yhteiskunnallisina ongelmina, niitä myös voidaan korjata yhteiskunnallisin toimin.

–  Tiedostaminen alkaa vihdoin herätä.

Yksinelävillä on myös emotionaalista yksinäisyyttä, kaipuuta toisen ihmisen läheisyyteen

– Edelleen yllättävän moni kokee olevansa huono kansalainen, mikäli ei ole parisuhteessa. Yksinelävä siis tuntee itsensä parisuhteessa olevaa arvottomammaksi.

Lähes kaksi kolmannesta yksineläjistä (64%) ilmoitti, ettei sote-palveluissa tullut otetuksi huomioon yksineläminen.

– Toivottiin, että tämä nousisi poliittiseen keskusteluun, ja että yksineläjät hyväksyttäisiin väestöryhmänä, Raija Eeva kertoi.

Yksineläjät myös kokevat yksinäisyyttä muita helpommin.

–  Yksinäisyys on sosiaalisten yhteyksien puutetta. Lisäksi yksinelävillä on myös emotionaalista yksinäisyyttä, kaipuuta toisen ihmisen läheisyyteen, Raija Eeva kiteytti.

Kansalaisinfoa juontanut Tapio Luoma-aho huomautti Eevan puheenvuoron jälkeen, että KD:n yksinelävien ohjelman tiettyjä kohtia vielä tarkennetaan.

 

 

Ylös