Aki Ruotsala eduskuntavaaleista: ”Huoli Suomesta ja halu vaikuttaa sen suuntaan veivät ehdokkaaksi”

16.2.2019 klo 10:07 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraatit hakee tämän kevään vaaleissa Vaasan vaalipiiristä kahta kansanedustajan paikkaa. Ehdokaslista on kattava, ja sitä täydentää takaisin synnyinmaakuntaansa palanneen Aki Ruotsalan lähteminen eduskuntavaaleihin.

Aki Ruotsala on lauantaina KD-Kompassi -ohjelman haastateltavana. Viime kesänä  Pori Jazzin antamat pikapotkut toimitusjohtajuudesta heittivät Ruotsalan julkisuuden kohukylpyyn.

Paljon on tapahtunut sen jälkeenkin, sillä työtä tarjottiin niin Rauman kaupungin kehityspäällikkönä kuin Kuortaneen kunnan elinkeinovastaavanakin. Ruotsala valitsi palata perheineen kotimaakuntaan Etelä-Pohjanmaalle. Pori jäi taakse, edessä oli asettuminen uuteen kotiin ja työhön, ja vieläpä valmistuminen kauppatieteiden maisteriksi.

Ruotsalaa, 33, pyydettiin eri puolilta mukaan eduskuntavaaleihin. Kristillisdemokraateissa hän oli tunnettu poliitikko jo ennen kohujulkisuuttaan. Hän on johtanut nuorisojärjestö KD Nuoria, työskennellyt eduskuntaryhmässä ja toiminut jo vuodesta 2015 Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtajana.

Huoli Suomesta ja halu vaikuttaa sen suuntaan ratkaisivat sen, että lähdin ehdolle. – Aki Ruotsala

– Perheenä pohdittiin hyvin tarkasti, miten se arki toimisi, jos eduskuntapesti alkaisi. Huoli Suomesta ja halu vaikuttaa sen suuntaan ratkaisivat sen, että lähdin ehdolle. Kotoa sain 110 prosentin tuen, muuten en tässä seisoisi, Ruotsala kertoo.

Viime kesään on tullut jo perspektiiviä.

– Meidän perhe oli kriisinpoikasessa muutaman päivän, mutta sitten palattiin normaaliin päiväjärjestykseen. Ihmisten tuki on kannustanut ja kantanut, rauhallisuus ja levollisuus ja elämäni perusvire ovat hyvä lähtökohta uudelle.

Ruotsala on nimitetty nyt Vaasan vaalipiirin kansanedustajaehdokkaaksi. Kristillisdemokraatit hakee kahta kansanedustajan paikkaa. Keski-Pohjanmaan Luodossa asuva Peter Östman pyrkii kolmannelle kaudelleen ja listalla on vahvoja ehdokkaita eri puolilta vaalipiiriä.

– Olen työskennellyt viimeiset kuusi vuotta ruohonjuuritason kuntatyössä johtavissa kunnan virkamiehen tehtävissä. Maakunnassa ja maassa on paljon tehtävää. Tarvitsemme kannustimia ottaa työtä vastaan, ja yrittäjille tukea. Tie- ja liikenneverkot ovat huonosti pelatessaan kasvun ja kehityksen tulppia.

Millä ajalla Ruotsala yhdisti perheen ja työn, kun hallintotieteiden maisteri ja työssäkäyvä perheenisä valmistui vielä tuplamaisteriksi?

– Ei sitä voi kieltää, että se osittain tuli perheen ja parisuhteenkin kustannuksella, Ruotsala naurahtaa.

–  Mutta päätös lisäopiskelustakin oli tehty perheenä. Kyllä se toi myös työhön ja elämään ihan uutta tietopohjaa. Jokaisen on pidettävä huolta lisäoppimisestaan.

Ruotsala ja Kristillisdemokraatit käyvät kevään vaalikampanjan johtolauseenaan Suomi, johon voit luottaa.

– Meillä on häviäjiä ja menestyjiä, tarvitsemme paluuta perusasioiden äärelle. Täällä on väliinputoajia ja aallonharjalla surffaavia. Luottamus pärjäämiseen on saatava takisin.

Hän kannustaa myös niitä lukuisia suomalaispoikia ja -nuorukaisia, jotka ovat pudoneet koulutuksen ja töiden ulkopuolelle. Syrjäytyneitä tai syrjäytymisvaarassa olevia nuoria miehiä on liikaa.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä ottaa vastuuta omasta elämästä. Mahdollisuuksia on! Olet arvokas, sinulla on paljon tehtävää. Lähde liikkeelle – olen itsekin esimerkki tästä. Sinussa on potentiaalia, Aki Ruotsala rohkaisee.

Kuuntele KD-Kompassi Radio Deissä, la 16.2. klo 12.50 tai jälkikuuntele KD:n kotisivuilta kd.fi, tai täältä

Ylös