”Antisemitismi on tunkeutumassa yhtä lailla Pohjoismaihin”

20.2.2019 klo 09:52 Politiikka Samuli Rissanen

Ranskassa ja Saksassa antisemitismi on nousussa, mutta se on tunkeutumassa yhtä lailla Pohjoismaihin, kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman arvioi.

Östman jätti hiljattain hallitukselle kirjallisen kysymyksen antisemitismin torjunnasta niin kotimaassa kuin ulkopolitiikassakin.

Antisemitismi on kasvava ilmiö Euroopassa. YLE:n A-studio-ohjelmassa eilen asiaa kommentoineen Helsingin yliopiston kirkkohistorian dosentti Mikko Ketolan mukaan syynä juutalaisvastaisuuden lisääntymiseen on erilaisten ääriryhmien aktivoituminen.

Juutalaisvastaista liikehdintää on ollut äärioikeiston, uusnatsien ja äärimuslimien lisäksi myös äärivasemmistossa.

– Viime itsenäisyyspäivänä näimme, kuinka Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoituksessa heiluivat natsiliput. Nyt kuun alussa Vastarintaliike järjesti mielenosoituksen Israelin suurlähetystöllä tarkoituksenaan lietsoa vihaa Israelin valtiota ja juutalaisia kohtaan.

Juutalaisvastaiset hyökkäykset ovat lisääntyneet viimeisen vuoden aikana etenkin Ranskassa.

Tuorein esimerkki tästä paljastui aiemmin päivällä Strasbourgin lähellä sijaitsevassa Quatzenheimin kunnassa, jossa liki sata hautakiveä oli häväisty juutalaisella hautausmaalla.

Hautakivet oli turmeltu hakaristein.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman on seurannut huolestuneena antisemitismin lisääntymistä ympäri Eurooppaa. Hän on eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja ja tehnyt aihepiiristä hallitukselle useita suullisia ja kirjallisia kysymyksiä ja toimenpidealoitteita.

Östman ja muut kristtillisdemokraattien kansanedustaja ovat esittäneet myös Helsingin juutalaisen seurakunnan turvallisuuteen panostamista valtion varoin.

Reilu viikko Östman jätti antisemitismin torjunnasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Siinä hän kysyy, mitä hallitus tekee Suomessa antisemitismin torjumiseksi ja onko Suomi on riittävän aktiivinen ulkopolitiikassaan antisemitismin torjunnan puolestapuhujana.

Östman muistuttaa, että Tanskassa ja Ruotsissa neljännes kyselyyn vastanneista kertoi kuulevansa säännöllisesti väitteen, että ”juutalaisilla on liian paljon valtaa heidän kotimaassaan.” Tutkimuksen mukaan enemmistö vastaajista oli sitä mieltä, ettei heidän kotimaansa hallitus tee tarpeeksi antisemitismin torjumiseksi.

Myöskään Suomessa natsipropagandan levittäminen ei ole uusi ilmiö.

– Viime itsenäisyyspäivänä näimme, kuinka Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoituksessa heiluivat natsiliput. Nyt kuun alussa Vastarintaliike järjesti mielenosoituksen Israelin suurlähetystöllä tarkoituksenaan lietsoa vihaa Israelin valtiota ja juutalaisia kohtaan.

– Vastarintaliikkeen julkaisemassa puheessa Israelia kutsutaan valheellisesti ”rikollisvaltioksi” ja vaaditaan kansainvälisesti tunnustetun valtion lakkauttamista, Östman muistuttaa.

Myös Euroopan unionin perusoikeusvirasto teki viime vuonna laajan selvityksen juutalaisten kohtaamasta antisemitismistä. Perusoikeusvirasto haastatteli 16 395:tä juutalaista 12:sta EU:n jäsenmaasta.

Kyselyn mukaan kahdeksan kymmenestä vastaajasta on joutunut juutalaisvastaisen häirinnän kohteeksi ja yhdeksän kymmenestä koki juutalaisvastaisuuden lisääntyneen heidän kotimaassaan edellisten viiden vuoden aikana.

– On äärimmäisen huolestuttava kehitys, ettei esimerkiksi uskalleta pitää esillä oman uskonnollisen yhteisön symboleja julkisissa paikoissa vihapuheen ja syrjinnän pelossa, Östman muistuttaa.

 

Ylös