Kiistellyn aktiivimallin kumoamista ajanut kansalaisaloite hylättiin eduskunnassa

20.2.2019 klo 15:23 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunta on hylännyt aktiivimallin kumoamista vaativan kansalaisaloitteen äänin 96–77.

Kansalaisaloitteesta käytiin tiistaina 3,5 tuntinen keskustelu, josta hallituspuolueiden edustajat loistivat poissaolollaan.

Eduskunta on hetki sitten hylännyt aktiivimallin kumoamista vaativan kansalaisaloitteen äänin 96–77.

Äänestyksessä ei toteutunut selkeää hallitus-oppositio-asetelma, sillä esimerkiksi seitsemän kymmenestä Rkp:n edustajasta äänesti tyhjää ja Liike Nyt sekä KD:n Peter Östman kansalaisaloitteen hylkäämistä.

Hallituksen rivit pysyivät suorina, mutta esimerkiksi 17 edustajan suuruisesta sinisten hallitusryhmästä oli poissa äänestyksessä 4 edustajaa. Niin ikään reilusti suuremman, päähallituspuolue keskustan 48 edustajasta neljä oli poissa.

Kokoomus oli siten yhtenäisimmin esityksen takana; heistä paikalla oli äänestämässä yhtä vaille kaikki.

Vasemmistoliitto keräsi kaikki edustajansa paikalla äänestämään kansalaisaloitteen sisällön puolesta eli aktiivimallin kumoamista. Niin ikään Vihreät, Sdp ja perussuomalaiset äänestivät vasemmiston vanavedessä, mutta harvemmin rivein. Sdp:n edustajista poissa oli kuusi ja perussuomalaisista ja Vihreistä kaksi edustajaa.

Oppositioryhmistä aktiivimallin kumoamista vastaan äänesti kokonaisuudessaan Harry ”Hjjallis” Harkimon Liike Nyt.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman äänesti niin ikään kansalaisaloitteen sisältöä vastaan. Muut kristillisdemokraattien edustajat olivat oppositiorintamassa.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman äänesti niin ikään kansalaisaloitteen sisältöä vastaan. Muut kristillisdemokraattien edustajat olivat oppositiorintamassa.

Kansalaisaloitteen allekirjoitti viime vuonna yli 140 000 ihmistä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti viime viikolla mietinnössään, että kansalaisaloite hylätään.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnössä kuitenkin todetaan, että aktiivimallin leikkuri kohdistuu työttömiin epätasa-arvoisesti iän ja asuinpaikkakunnan perusteella.

Valiokunta toteaa lisäksi, ettei malli tarjoa työnhakijalle riittävästi keinoja osoittaa aktiivisuutta.

Useat tutkimukset osoittavat, että työttömien on hyvin vaikea täyttää aktiivimallin ehtoja. Joka kolmas aktiivimallin leikkurin iskun saaneista oli vähintään 60-vuotias ja eniten leikkuri iski työttömiin Itä-Suomessa, Uudellamaalla ja käsivarren Lapissa.

Lisäksi aktiivimalli on lisännyt toimeentulotuen saajia.

Vuosi sitten voimaan tullut aktiivimalli edellyttää, että työtön työnhakija osoittaa aktiivisuutta säilyttääkseen työttömyysetuutensa.

Mikäli työtön työnhakija ei täytä aktiivisuusedellytystä noin kolmen kuukauden eli 65 päivän aikana, etuus pienenee seuraavan tarkastelujakson ajaksi 4,65 prosenttia.

 

Ylös