Sari Tanus arvioi, että edessä ovat arvovaalit: Asenteet ratkaisevat vanhustenhoidossa, perheiden ja lasten ja nuorten elämässä

25.2.2019 klo 10:46 Politiikka Samuli Rissanen

– Kyseessä ovat ennen muuta arvovaalit. Arvot ja asenteet ratkaisevat, kuinka asioita hoidetaan, mitä priorisoidaan ja mihin suuntaan Suomea halutaan viedä, kansanedustaja Sari Tanus arvioi.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus sanoo, että eduskuntavaalit ovat ennen kaikkea arvovaalit.

Arvot ja asenteet vaikuttavat kaikilla politiikan sektoreilla lapsista ja nuorista ikäihmisiin.

Esimerkiksi Tanus nostaa lasten ja nuorten kasvuun ja kehitykseen vaikuttavan gender-ideologian.

Hänen mielestään on hämmästyttävää, että joillakin perusbiologia ei ole enää hallussa ja sekoitetaan biologiset faktat ja psykologiset tuntemukset.

– Jos lapsia arvostettaisiin niin kuin kuuluu ja tuettaisiin heidän kasvua ainutlaatuisiksi, terveellä itsetunnolla varustetuiksi miehiksi ja naisiksi, vältettäisiin monien nuorten hämmennys ja syvä pahoinvointi

Monet nuoret kyllä tarvitsevat apua ristiriitoihinsa, mutta apu tulee juurisyihin pureutumalla eikä filosofisia aatteita laastaroimalla, Tanus muistuttaa.

– Jos lapsia arvostettaisiin niin kuin kuuluu ja tuettaisiin heidän kasvua ainutlaatuisiksi, terveellä itsetunnolla varustetuiksi miehiksi ja naisiksi, vältettäisiin monien nuorten hämmennys ja syvä pahoinvointi.

– Nyt ne aikuiset, jotka itsekään eivät näytä enää tietävän, mikä on sukupuoli ja mikä sukupuolen ja sukupuoli-identiteetin ero, aiheuttavat muunsukupuolisuuspuheillaan ja sukupuolen itsemäärittämisväitteillään monissa nuorissa ja perheissä paljon ahdistusta ja ristiriitoja, Tanus kritisoi.

Asenteet näkyvät myös elinkaaren toisessa päässä, vanhustenhoidossa.

– Jos ikäihmisten kunnioitus olisi sille kuuluvalla tasolla, uutiset vanhustenhoidosta olisivat toisenlaisia.

– Jos eläkeläisköyhyys koskettaisi, eläkeläisten toimeentulosta huolehdittaisiin paremmin, indeksejä ei olisi jäädytetty eikä omavastuita korotettu, Tanus sanoo.

Tällä kaudella kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja jäi kokolailla yksin puolustamaan esimerkiksi eläkkeiden puoliväli-indeksiä.

– Jos eläkeläisten työeläkkeiden taso olisi oikeasti haluttu säilyttää, väliaikaiseksi tarkoitettu taitettu indeksi olisi jo poistettu ja oikeudenmukaisempi puoliväli-indeksi otettu käyttöön työeläkkeiden tarkastukseen.

 

Ylös