ViaDia Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja Pekka Matilainen kertoo, kuinka autetaan niitä, joita kukaan ei ole osannut auttaa

1.3.2019 klo 10:34 Politiikka Samuli Rissanen

Diakoniajärjestö ViaDia Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja Pekka Matilainen on on tehnyt viimeiset 10 vuotta työtä ruoka-avun, vankilatyön ja asunnottomuuden parissa.

Nyt hän pyrkii eduskuntaan. – Haluan viedä sitä osaamista, mitä minulla on, myös politiikkaan, hän kertoo.

Diakoniajärestö ViaDia Pirkanmaan toiminnanjohtaja Pekka Matilainen on erityinen henkilö hyvin erityisessä työssä. Se käy ilmi haastattelussa, joka lähetetään tällä viikolla Radio Dein lauantaisessa KD-Kompassi-ohjelmassa.

Matilainen on ollut luomassa kuntouttavia päiväkeskuksia asunnottomille vapautuville vangeille, päihdeongelmaisille ja pitkäaikaistyöttömille.

Kun työssä alkoi tapahtua vaikuttavia asioita, myös päättäjien kiinnostus heräsi.

Käytännössä hän on viimeisen kymmenen vuoden aikana keskittynyt auttamaan niitä, joita muut eivät ole pystyneet auttamaan eli viimesijaisenkin sosiaaliavun ulkopuolelle tipahtaneita.

Nyt 49-vuotiaan Matilaisen oma tie auttajaksi ja rinnallakulkijaksi ei sekään ole ollut helpoin. Hänellä on liikemiestausta, mutta eksyi nuorempana miehenä huumekauppaan ja jengeihin. Siitä seurasi vankeustuomio, josta hän vapautui vuonna 2002.

Vankeusaikana Matilainen löysi uskon Jeesukseen.

Vapauduttuaan Matilainen jatkoi uraansa liikemiehenä ja hänet palkittiin parhaana Tulikivi-kauppiaana vuonna 2007.

Hänestä tuli syvissä vesissä olevien auttaja, kun hän otti vastaan ympäristöministeriön alaisen asunnottomuustyön. Sitä seurasi muutto Tampereelle, jossa diakoniajärjestö ViaDian työ kasvoi räjähdysmäisesti.

–  Tehtiin valinta, että päätettiin Tampereella auttaa niitä, joita kukaan muu ei auta eli viimesijaisen sosiaalityön ulkopuolelle jääneitä asunnottomia, vapautuvia vankeja ja pitkäaikaistyöttömiä.

– Rakensimme ruoka-avun ympärille laajan, kuntouttavan päiväkeskuksen, Matilainen kertoo.

Järjestön toimintaan kuuluvat ruoka-aputyö, kuntouttava työtoiminta, työllistämispolut, asunnottomuustyö ja vankilatyö sekä vapautuvien vankien tukeminen.

Tällä hetkellä ViaDia Pirkanmaa -järjestöllä on 18 palkattua työntekijää ja noin 70 kuntoutujaa Tampereen ja Kangasalan kaupungeilta sekä alueen vankiloista.

– Vankilakierre ei katkea, jos vapautuu asunnottomana; sitä tekee uusia rikoksia ja palaa vankilaan.

Kun työssä alkoi tapahtua vaikuttavia asioita, myös päättäjien kiinnostus heräsi. Diakoniajärjestön mielipiteitä alettiin kuunnella, ja sen esittämiä ehdotuksia on mennyt läpi.

Matilainen nostaa esimerkiksi vangit, joista 90 prosentilla on päihdeongelma ja joista liki kolmaosa vapautuu vankilasta ilman vakituista asuntoa.

Ongelma on massiiviinen:  5700 vankia vapautuu joka vuosi, usein lyhyen tuomion jälkeen.

– Vankilakierre ei katkea, jos vapautuu asunnottomana; sitä tekee uusia rikoksia ja palaa vankilaan. Juuri tässä kohtaa pitäisi asuttaa, työllistää, auttaa sosiaaliasioissa ja päihdehoitoon ohjauksessa, Matilainen alleviivaa.

Hänellä on itsellään hyvä todistus kerrottavana.

– Meille viime vuonna tulleista 28 vapautuneesta vangista yksikään ei ole palannut vankilaan.

Matilainen suomii kovin sanoin nykyistä päihdehuoltoa. Säästöt ovat aiheuttaneet sen, että huumeiden käyttäjiä hoidetaan korvaushoidolla, mutta heille ei järjestetä lääkkeetöntä vieroitusta.

– Heidät ikään kuin sidotaan hoidon kautta jatkamaan päihdehuollon kuvioissa, Matilainen suree.

Hänen vanhin poikansa joutui kannabiksen käytöstä psykoosiin ja sairaalahoitoon ja teki lopulta itsemurhan.

–  Kannabiksen käyttöä vähätellään. Itse olen nähnyt vierestä, miten ihmisten elämä menee. Minulla on tuttuja metadonin (korvaushoidon) käyttäjiä, joilla ei ole hampaita enää suussa, ihminen on täysin raunio sen jälkeen.

Voit kuunnella Matilaisen haastattelun KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deissä lauantaina 2.3. klo 12.50

 

Ylös