Hoivakotien epäkohdat voivat olla vaaleissa ratkaiseva tekijä-Sdp vankisti johtoasemaansa YLE:n gallupissa

7.3.2019 klo 08:07 Politiikka Samuli Rissanen

Yle julkaisi tänään helmi–maaliskuussa tehdyn kannatusmittauksen. Johdossa olevan Sdp:n kannatus on tällä hetkellä 21,3 prosenttia, mikä on 1,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisessä mittauksessa.

Sdp on kasvattanut eroa kokoomukseen Ylen kannatusmittauksessa.
Puolueen kannatus on 21,3 prosenttia, mikä on 1,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisessä mittauksessa kuukausi sitten.

Sosiaalidemokraattien kannatusta on nostanut etenkin yksityisten hoivakotien epäkohdista käynnistynyt poliittinen keskustelu

Sosiaalidemokraattien kannatusta on nostanut etenkin yksityisten hoivakotien epäkohdista käynnistynyt poliittinen keskustelu, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä STT:lle.

Jokisipilän mukaan SDP:n kaula muihin puolueisiin on jo sellainen, että aikaisempiin vaalikausiin verrattuna samansuuruisen kaulan saavuttanut puolue on isolla todennäköisyydellä vaalien voittaja.

Vielä vuosi sitten gallup-kuninkaana paistatellut Kokoomus keräisi nyt 16,2 prosentin kannatuksen. Pudostusta kuukauden takaisesta mittauksesta on reilu prosenttiyksikkö.

Päähallituspuolue keskustan kannatus vajoaa edelleen ja oli nyt 14,1 prosenttia. Edelliseen mittaukseen verrattuna kannatus laski 1,5 prosenttiyksikköä.

Neljäntenä olevien vihreiden kannatus on 13,7 prosenttia.

Mittauksen suurin nousija oli perussuomalaiset, joiden kannatus nousi yli prosenttiyksikön 13,3 prosenttiin.

Vasemmistoliitto petrasi aavistuksen 8,9 prosenttiin.

Pienimmistä eduskuntapuolueista Rkp:ta kannattaa nyt 4,7 prosenttia suomalaisista. Kristillisdemokraattien kannatus on 3,5 prosenttia.

Hallituspuolue Sinisiä ilmoitti tukevansa tällä kertaa 1,8 prosenttia kyselyn vastaajista. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on siis laskenut ennätysalhaiseksi, 33,1 prosenttiin.

Taloustutkimus haastatteli 2905 ihmistä 6.2.–5.3. välisenä aikana. Puoluekantansa kertoi 1777 vastaajaa.

SDP ja vihreät kahmisivat eniten lisäpaikkoja

Taloustutkimus on vaalivuoden alusta lähtien laskenut Ylelle kannatusmittausten mukaisen eduskuntapaikkojen määrän muutoksen nykyiseen edustajamäärään verrattuna.

Ne on laskettu kuuden kuukauden mittaustulosten keskiarvon mukaan.

Kokoomus saisi edelleen neljä lisäpaikkaa (yhteensä 41 edustajaa), vaikka sen kannatusosuus on uusimmassa mittauksessa selvästi edellisiä vaaleja alhaisempi.

Eniten lisäpaikkoja ottaisivat laskelman mukaan SDP ja vihreät.

Demareille tulisi 49 eduskuntapaikkaa, joka on 15 paikkaa enemmän kuin puolueen nykyinen edustajamäärä. Vihreät saisivat 26 paikkaa, joka on 11 enemmän kuin nykyinen paikkaluku.

Keskustan paikkamäärä eduskunnassa romahtaisi 49:stä 36:een.

Perussuomalaisten paikkaluku tippuisi kannatusmittausten mukaan 17 paikan verran 21:een, koska puolueesta on edellisten vaalien jälkeen irronnut suuri joukko edustajia sinisiin.

Vasemmistoliitolle lisäpaikkoja tulisi 3 ja edustajien määrä kohoaisi 15:sta. Rkp menettäisi kaksi ja kristillisdemokraatit yhden paikan.

Ylös