Sankaritenori kieltäytyi ensin – Pentti Hietanen Kristillisdemokraattien ehdokkaaksi Pirkanmaalla

6.3.2019 klo 14:25 Politiikka Kristiina Kunnas

Laulaja Pentti Hietanen houkuteltiin viime hetkillä Pirkanmaan Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokkaaksi. – Itsellenikin yllätykseksi vastasin myöntävästi, Hietanen kertoo.

Kangasalla Vesijärven rannalla soi puhelin reilua viikkoa ennen ehdokaslistojen jättöpäivää. Puhelimeen vastasi laulaja Pentti Hietanen.

– Maanantaina 25. helmikuuta tuli soitto, sitten tiistaina ja keskiviikkona. Itsellenikin yllätykseksi vastasin myöntävästi. Eipä ollut ennen kysytty ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin, enkä osannut tätä odottaa, laulaja Pentti Hietanen kertoo.

Kristillisdemokraattien Pirkanmaan lista täydentyi viime metreillä isosti, kun raamikas sankaritenori saatiin mukaan kansanedustajaehdokkaisiin.

Sen verran sopinee paljastaa, että ensimmäinen soitto tuli Pirkanmaan KD:n toiminnanjohtajalta, ohjaaja Riitta Haapalalta, toinen soittaja oli puheenjohtaja Sari Essayah ja kolmas tamperelainen lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus.

Pitkien puheluiden jälkeen alun ei olikin muuttunut kylläksi.

Pitkien puheluiden jälkeen alun ei olikin muuttunut kylläksi.

– Olemme niin perhekeskeisiä, että kaikki tällaiset päätökset tehdään yhdessä, Hietanen kertoo.

Laulaja ja pianisti Heini Kivimäki-Hietanen esiintyy yhdessä miehensä kanssa, ja mukana ovat usein myös perheen laulaja-tyttäret Roosa ja Iina.

– Teemme kirkkokonsertteja ja monenlaisia keikkoja yhdessä.

Oliko Kristillisdemokraatit luonteva valinta?

– Puolue ei pelottanut missään tapauksessa, sillä olen tunnustava kristitty.

– Esiinnyn kuitenkin konsertoivana taitelijana joten en ole perinteisen käsityksen mukainen evankelista.

Hietanen kertoo joutuneensa vääntöihin ja väittelyihin tästä valinnastaan.

– Minulta odotettiin varsinkin nuorena, että vakaumus näkyisi työssäni. Mielestäni jokaisella on oma ammatti, minulla se on laulaminen. Joskus väittelyyn joutuessani olen kysynyt insinööriltä, mitä hän tekee työssään hengellisemmin kuin se työntekijä, joka ei ole erityisemmin kristitty.

– Olen suora ihminen, ja puhun mitä puhun. Yleensä ihmiset haluavat mieluummin suoran vastauksen kuin yleispätevän haalean. Jos minulta kysytään uskosta, niin aivan rehellisesti vastaan – ja on sitä kysytty yllättävissäkin tilanteissa.

Olen suora ihminen, ja puhun mitä puhun. Yleensä ihmiset haluavat mieluummin suoran vastauksen kuin yleispätevän haalean. Jos minulta kysytään uskosta, niin aivan rehellisesti vastaan – ja on sitä kysytty yllättävissäkin tilanteissa. – Pentti Hietanen, laulaja ja eduskuntavaaliehdokas

Mies on ollut rohkea oman tiensä kulkija. Hän ei ole suostunut pysymään pikkukarsinassa artistinakaan. Repertuaariin kuuluu niin tenorirooleja ja musikaalinäyttelemistä – kuten West Side Storyn Tony ja Les Misérablesin Jean Valjean – kuin myös rokkia, voimaballadeja ja rakastettuja ikivihreitä.

–  Päätin jo urani alussa yhdistellä musiikkia, en halunnut pitäytyä vain jossain kategoriassa. Olen luottanut näkemyksiini, kokeillut ja oppinut erehdyksistäni. Olen saanut työskennellä hyvien ohjaajien, kapellimestarien ja näyttelijöiden kanssa. On ollut hienoa ammentaa heiltä ja kartuttaa omaa ilmaisuaan.

–  Konserteissa tykkään juontaa vapaasti. Joskus sattuu ja tapahtuu niin, että koko yleisö nauraa minulle – ja minä siinä mukana. Viimeistään siinä vaiheessa kaikki vapautuvat jännityksestään. Ihmiset uskaltavat myös lähestyä minua.

Hietasen levytykset ovat olleet menestyksiä. Laajaan ohjelmistoon kuuluu myös hauska ja haikea, paljon radiosoitossakin kuultava Poika varjoisilta kujilta, jossa Hietanen laulaa duettoa 10-vuotiaan itsensä kanssa.

– Äiti teki kesällä 1969 perhekasetin, ja siinä lauloin asianmukaisen ikäisenä, eli kymmenvuotiaana. Laulussahan sanotaan, ettei poika ollut ’vuosiltaan vielä yhtätoistakaan’. Kasetista saatiin miksattua nykyajan tekniikalla ja äänityksellä mainio kokonaisuus.

Onko laulajalle joskus tullut uupumus omaan ammattiin ja ajatus ammatinvaihdoksesta?

–  Jos on yliväsyttänyt itsensä, kuten Suomi100 –juhlavuonna, niin ajatus käväisi mielessä. Silloin marras-joulukuun taitteessa ajattelin, että en kestä, vielä kuukausi jaksettavana. Hyvä kun jouluna pystyi kuusen kantamaan kotiin.

Politiikkaa ja päivän uutisia mies seuraa tarkoin.

– Niin taitavat kaikki ikäiseni tehdä. Mutta tietenkin olen poliitikkona vasta-alkaja, en edes yritä väittää, että ymmärtäisin vielä riittävästi, hän tunnustaa.

Kansanedustajan työ kiehtoisi.

–  Jos jostain muusta puolueesta olisi tullut kysely, en olisi lähtenyt. Kristillisdemokraattien arvot menevät niin kohdilleen. Tosin ensin sanoin, että en lähde, sitten tuli toinen soitto, ja kolmas.

–  On herkullinen tilanne, että tunnustavia kristittyjä on eri puolueissa, ja että saavat äänensä kuuluviin. Minulle on tärkeää olla Kristillisdemokraattien listalla. Puolue on pystynyt vaikuttamaan sekä hallituksessa että oppositiossa.

Yhden asian Hietanen torjuu kohdallaan.

– Poliittista kieltä en halua opetella, en ehkä osaisikaan. Aivan pian tulisi joku sanomaan, että ’mitä sä nyt oikein yrität’. Olen oma itseni, jos se sopii, niin hyvä niin.

Hietanen vietti juhlisti viime lokakuussa 60-vuotispäiväänsä ja 35-vuotistaiteilijajuhlaansa konsertilla Tampere-talossa. Mukana oli luonnollisesti koko taiteilijaperhe. Vierailijoina nähtiin Heikki Hela sekä Tuliset tenorit, joiden kanssa Hietanen on pitkään kiertänyt. Tulisiin tenoreihin ovat kuuluneet Hietasen lisäksi vaihtelevalla kokoonpanolla Jyrki Anttila, Tomi Metsäketo ja Tero Harjunniemi.

Kuullaanko eduskuntavaalikampanjassa Hietasen lauluja?

–  Siinä mennään rytinällä metsään, jos konsertista tekee vaalitilaisuuden, Hietanen muistuttaa.

–  Mutta jos vaalitilaisuudessa laulaa, niin sehän on vain plussaa. Toisin sanoen: aion kyllä laulaa vaalikampanjassani.

Pentti Hietasen ja Sari Tanuksen kampanjan vaalistartti 16.3.
Katso lisätiedot: kd.fi/tapahtumat

–  60-vuotias on sama nuori ihminen täällä sisällä päässä kuin ennenkin – ja toivottavasti pysyy. Musiikki on ihanaa, taide on ihanaa, sitä meidän pitää välittää ihmisille, mutta mitä enemmän ymmärtää, että siinä on leikkiä, iloa, hymyä ja rakkautta kuulijoille, niin silloin, mä väitän, se nuoruus pysyy täällä sisällä, sanoi Pentti Hietanen Romantiikan jättiläiset -haastattelusarjassa AlfaTV:llä lokakuussa 2018. (Kuva Mikko Harma)

 

 

 

 

 

Ylös