Essayah perää politiikkaan rakentavia voimia – ”Poliittiset intohimot eivät saisi ajaa uudistuksen tarpeen yli”

8.3.2019 klo 21:34 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah vertaa Juha Sipilän hallituksen eroa Anneli Jäätteenmäen kohueroon pääministerin paikalta hallitustaipaleen alussa 2003.

– Soten kaatuminen oli arvattavissa, mutta hallituksen ero oli kieltämättä yllätys. Oikeastaan vastaavaa dramatiikkaa olen kokenut ainoastaan kansanedustajan urani alussa. Silloin tuli pääministeri Jäätteenmäen ero. Se vain oli heti vaalikauden alussa, tämä tuli kalkkiviivoilla, Essayah pohtii.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja näkee vaalien läheisyyden yhtenä syynä Sipilän ratkaisuun.

– Varmasti hallituksen ero liittyy juuri siihen, että halutaan nyt vapautua hallitusohjelmasta.

Essayah löytää kritiikilleen kärjen.

Kun kaikki asiat lyötiin samaan pakettiin, oli sitä aivan mahdotonta viedä läpi. – puheenjohtaja Sari Essayah, KD

– Kun kaikki asiat lyötiin samaan pakettiin, oli sitä aivan mahdotonta viedä läpi.

Essayah muistuttaa, että Kristillisdemokraatit yritti löytää rakentavia sote-ratkaisuja viime vaalikaudella – ja niitä hänen puolueensa on nytkin esittänyt.

– Poliittiset intohimot eivät saisi ajaa uudistuksen tarpeen yli, Essayah lausuu.

– Politiikassa jos missä tarvitaan rakentavia voimia. Jos kaikki poliittinen hyöty pitää ulosmitata siinä lyhyessaä hallituksessa olossa, niin käy kuten nyt kävi soteuudistuksen kanssa. Se hautautui, kun yritettiin samanaikaisesti liian suurta kokonaisuutta.

Essayah haluaa Kristillisdemokraattien oleva rakentava järjen ääni politiikan kuumalla kentällä.

Hänelle on esitetty kysymys, riittääkö eduskuntakausi minkään ison uudistuksen läpiviemiseen.

– Kyllä riittää, jos ei tehdä valtiohallinnon uudistusta samaan aikaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kanssa.

Essayah antaa haastattelua matkalla lentokentälle. Kansanedustajilla on jäljellä vielä viikko istuntoja. Lisävaraukset on tehty maaliskuun puolivälin jälkeiselle viikolle. Suuri valiokunta kokoontuu vielä ainakin ensi viikon perjantaina.

Essayah on menossa vaalikiertueelle – mutta hän nyt kiertää niin paljon vaalien välilläkin, että kotosalla Lapinlahdella ehtii vain käännähtämään.

– Tässä hallituksen esityksessä oli todella vähän irrotettavia osia. Kun jättimäiset aiheet oli liimattu kiinni, sitoi se päätöksenteossa sellaisiakin esityksiä, jotka muuten olisi pystytty ratkaisemaan.

Kristillisdemokraattien kokenut Essayah on Suomen eduskuntakausien lisäksi vaikuttanut myös europarlamentaarikkona Brysselissä 2009–2014, ja toiminut puoluesihteerinä 2007–2009.

Hän osaa ennustaa, mikä aika nyt käynnistyy.

– Syyllisyyskysymys. Silloin kun vaalilaukka alkaa, vyöryttävät hallituspuolueet syyllisyyttä toisilleen.

Maakunnissa on nyt kuitenkin paljon käytännön asioita kesken. Toimitusministeriö ei Essayah’n mukaan paljon poliittisia linjauksia pysty tekemään, mutta asioiden on kuitenkin rullattava eteenpäin. EU-puheenjohtajakausi lähestyy.

Essayah iloitsee puolueensa ohjelman kauaskantoisuudesta.

– Teimme viisaasti, kun linjattiin viime marraskuussa vaaliohjelmaan ”sotemallin kehittäminen”.

– En haluaisi nyt takertua edes alueiden lukumäärään, vaan katsotaan nyt mikä sisällössä on keskeistä. Ihmisten on päästävä keskeneräisessä tilanteessakin hoitoon, vanhustenhoiva on järjestettävä.

Samalla on vielä terrorismilainsäädännön kiristäminen, ja sen päättäminen, miten isis-taistelijoiden mahdollinen palaaminen voitaisiin estää.

– Nyt on pitkälti kysymys luottamuksesta. Mikä ja mitkä puolueet pystyvät vakuuttavimmin esittämään Suomen johon voi luottaa. Luottamus on saanut kolhuja, ei vähiten poliittisen järjestelmän virheiden vuoksi.

– Suomeen on syntynyt luottamuskriisi, Essayah huomauttaa.

 

 

 

Ylös