Kristillisdemokraateilla Yle-päivä tänään tiistaina – Sari Essayah illalla tukijoukkoineen studiossa

19.3.2019 klo 15:28 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraateilla on Yle-päivä tänään tiistaina. Sakari Smeds oli Ykkösaamun ja Aamu-tv:n vaalitentissä ja illalla Sari Essayah on tukijoukkoineen Ylen studiossa, kun suora lähetys tulee klo 21–22 TV1:ssä.

Ykkösaamun ja Aamu-tv:n vaalitentissä tiistaiaamuna haastattelussa oli Kaakkois-Suomen kouvolalainen ehdokas Sakari Smeds. Hän istui eduskunnassa 1999-2003, mutta on sen jälkeen tehnyt siviilitöitään pankissa ja toiminut kaupunginvaltuutettuna. Smeds kuuluu Kristillisdemokraattien puoluevaltuustoon.

Illalla kuullaan suorassa lähetyksessä puheenjohtaja Sari Essayah’n puhe. Jokainen puheenjohtaja saa ottaa mukaansa studioon myös kymmeniä eduskuntavaaliehdokkaita tai muuta tukijoukkoa. Ohjelman juontavat ja Essayah’a tenttaavat Marja Sannikka, Kirsi Heikel ja Olli Seuri. Twitterissä voi osallistua tunnuksella #vaalit2019.

Aamu-tv:ssä haastattelija Pirjo Auvinen kysyi Sakari Smedsiltä heti alkuun sitä, jakaako KD kaikki Perussuomalaisten arvot, puolueet kun ovat vaaliliitossa Varsinais-Suomen vaalipiirissä.

– Vaaliliitto on tekninen, Smeds huomautti.

– Pienissä vaalipiireissä pyritään vaaliliiton myötä ylittämään äänikynnys.

Auvinen jatkoi kysymällä, jakaako Kristillisdemokraati Kokoomuksen kovan tavoitteen, miljardin euron tuloverokevennykset. Kokoomus ja KD ovat vaaliliitossa Lapissa. Smeds muistutti haastattelussa, että KD on ajanut vaalilain muutosta, jotta pienet puolueet saisivat ääniprosenttiosuutensa mukaisesti kansanedustajanpaikkoja. Nyt pienuudesta joutuu kärsimään.

– KD on arvo-orientoitunut yleispuolue. Meillä on talouspolitiikassa yhtymäkohtia oikealle, aluepolitiikassa keskelle ja sosiaalipolitiikassa vasemmalle. Mutta meillä on oma kristillisdemokraattinen linjamme. Olemme sitä mieltä, että työn ja yrittämisen verotuksesta pitäisi painopistettä siirtää haittaverojen suuntaan.

KD on arvo-orientoitunut yleispuolue. Meillä on talouspolitiikassa yhtymäkohtia oikealle, aluepolitiikassa keskelle ja sosiaalipolitiikassa vasemmalle. Mutta meillä on oma kristillisdemokraattinen linjamme. Olemme sitä mieltä, että työn ja yrittämisen verotuksesta pitäisi painopistettä siirtää haittaverojen suuntaan. – Sakari Smeds, KD-eduskuntavaaliehdokas Kaakkois-Suomessa

Auvinen halusi tietää, mistä löytyvät rahat KD:n ajamaan 1 000 poliisiin, tuhanteen hoivatyöläiseen ja sekä 1 000 euron lisälapsilisään uusien vauvojen perheille.

– Vaihtoehtobudjetissamme tulot ja verot ovat tasapainossa, Smeds huomautti viitaten Kristillisdemokraattien viime lokakuun lopussa julkaisemaan vaihtoehtobudjettiin.

– Rahoitus on vakavasti mietittävä, me esitimme sokeriveroa, nostaisimme tupakan ja alkoholin verotusta, ja puolittaisimme vuosikymmeniä vanhan työmarkkinajärjestöjen verovähennysoikeuden. Terveysperustainen sokerivero tuottaisi noin parisataa miljoonaa, se on varteenotettava keino muiden joukossa.

Pirjo Auvinen tivasi Smedsiltä myös sitä, mitkä puolueet KD:lle kelpaisivat hallitusyhteistyöhön.

– Hallitusohjelma ratkaisee erittäin paljon, me emme sano millekään puolueelle etukäteen kyllä tai ei, Smeds vastasi.

– Olemme arvo-orientoitunut yleispuolue ja meillä on liittymäkohtia niin keskelle, oikealle kuin vasemmallekin. Siinä mielessä suuret puolueet ovat aika samanarvoisessa asemassa.  Ohjelmaneuvottelut ovat iso asia, ja meillä on omat tavoitteemme niissä, Smeds jatkoi.

Smeds huomautti Pirjo Auviselle, että Kristillisdemokraattien tavoittelema kahdeksan kansanedustajaa on täysin realistinen tavoite.

– Uskomme, että äänestäjät miettivät nyt vakavasti uusiakin vaihtoehtoja. Nykyisin äärettömän suosituissa vaalikoneissa kristillisdemokraattiset vaihtoehdot nousevat yllättävänkin usein esiin, Smeds muistutti.

Katso illalla:

Kristillisdemokraatit TV1 klo 21–22. Tentissä puheenjohtaja Sari Essayah. Puheenjohtajan puhe suorassa lähetyksessä. Ohjelman juontavat Marja Sannikka, Kirsi Heikel ja Olli Seuri. Kommentoi Twitterissä tunnuksella #vaalit2019

Katso jälkikäteen:

Sakari Smedsin haastattelu on nähtävissä Yle Areenassa

Sari Essayah Ylen minihaastattelussa: ”Olisin paras pääministeri, koska…” – katso täältä

 

 

Ylös