Brexit-sopimukselle lisäaikaa joko kaksi viikkoa tai kaksi kuukautta

22.3.2019 klo 09:47 Politiikka Samuli Rissanen

Britannian EU-erolle myönnetään lisäaikaa joko kaksi viikkoa tai vajaa kaksi kuukautta. EU-johtajat päättivät huippukokouksessa Brysselissä, että jatkoajan pituus riippuu siitä, hyväksyykö Britannian parlamentti erosopimuksen ensi viikolla.

Euroopan päämiehet ovat vastaneet kokouksessaan pääministeri Theresa Mayn pyyntöön pidentää Britannian EU-eroneuvotteluille annettua määräaikaa.

May pyysi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskille lähettämässään kirjeessä alunperin lisäaikaa kesäkuun loppuun asti.

On todennäköistä, että Britannian parlamentti hylkää brexit-sopimuksen, kun siitä äänestetään ensi viikolla Lontoossa kolmannen kerran.

Eurooppa-neuvosto on valmis pidentämään määräaikaa 22. toukokuuta asti, mikäli Britannian parlamentti hyväksyy erosopimuksen ensi viikolla.

Jos parlamentti ei hyväksy erosopimusta ensi viikolla, määräaika umpeutuu 12.4. Tuohon mennessä Britannian odotetaan esittävän suunnitelman jatkoaskeleista.

– Olemme valmiita joustamaan, koska sopimukseton ero ei ole kenenkään etu. Nyt odotamme Britannialta päätöksiä, pääministeri Juha Sipilä kertoo.

Sipilän mukaan on todennäköistä, että Britannian parlamentti hylkää brexit-sopimuksen, kun siitä äänestetään ensi viikolla Lontoossa kolmannen kerran.

Eurooppa-neuvosto vahvisti sitoutumisensa tulevan suhteen neuvotteluihin

Eurooppa-neuvosto vahvisti pääministeri Mayn pyynnöstä hänen ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Clauden Junckerin Strasbourgissa 11. maaliskuuta 2019 sopimat asiakirjat, jotka koskevat erosopimusta sekä Britannian ja EU:n tulevaa suhdetta.

Erosopimusta koskevassa tulkinta-asiakirjassa osapuolet korostavat, ettei kumpikaan halua Irlantia/Pohjois-Irlantia koskevan varajärjestelyn, niin sanotun backstopin, tulevan sovellettavaksi.

Tulevan suhteen neuvottelemista koskevassa yhteisessä lausumassa EU ja Britannia sitoutuvat käymään tulevaa suhdetta koskevat neuvottelut nopeasti ja vilpittömässä mielessä.

Yhteisenä tavoitteena on saada neuvottelut tulevasta suhteesta valmiiksi siirtymäkauden loppuun mennessä.

Siirtymäkausi alkaisi erosopimuksen tullessa voimaan ja päättyisi 31.12.2020.

Ylös