”Ensi kaudella pidettävä kirkkaana mielessä, että tehdään sote eikä hallintomallia”, Sari Essayah sanoo

23.3.2019 klo 08:28 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että kaikkein tärkeintä on, että puolueet sitoutuvat tekemään sote-uudistusta eikä mitään aluehallintouudistusta, maakuntahallintoa tai vero- ja valtionosuusjärjestelmän uudistuksia.

Sote- ja maku-lakien kaatuminen johti pari viikkoa sitten koko hallituksen eroon. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että uudistuksen ongelmat juontuvat kuitenkin jo syksyyn 2015, jolloin keskusta ja kokoomus kytkivät uudistukseen maakuntahallinnon ja valinnanvapauden.

– Ne vielä sidottiin toisiinsa niin, ettei niitä voitu viedä erikseen eteenpäin, Essayah sanoo KD-Kompassin haastattelussa.

Uudistuksen kariutuminen sinetöityi siinä vaiheessa, kun hallitus toistuvasti kieltäytyi tuomasta esityksiä, joilla perustuslailliset ongelmat olisi ratkaisu.

Nyt kun vaaleihin mennään toimitusministeriönä, hallituspuolueet voivat olla vapaalla vaalilaukalla, Essayah kertaa viime viikkojen dramaattisia käänteitä.

– Tietysti kun hallituskauden suurin uudistushanke kaatuu, oli luontevaa, että Sipilä jätti eropyynnön. Toisaalta, nyt kun vaaleihin mennään toimitusministeriönä, hallituspuolueet voivat olla vapaalla vaalilaukalla, Essayah kertaa viime viikkojen dramaattisia käänteitä.

Sote-uudistusta on sen sijaan tehty jo 14 vuotta. Essayah luottaa, että uudistus kaatui eteenpäin, mikäli tulevalla vaalikaudella keskitytään itse soteen.

– Kaikkein tärkeintä on, että kaikki sitoutuvat tekemään sote-uudistusta, ei mitään aluehallintouudistusta, maakuntahallintoa, vero-tai valtionosuujärjestelmän uudistuksia.

Essayah muistuttaa niin ikään, että valmistelut, joita on tehty kunnissa, maakunnissa ja sairaanhoitopiireissä eivät mene hukkaan, koska niissä on tehty oikeita asioita. On parannettu intregraatiota ja tukipalvelujen ja tietojärjestelmien tehokkutta on lisätty.

– Tästä voidaan mennä eteenpäin, kun toivon mukaan keskitytään sote-uudistukseen, Essayah arvioi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja on peräänkuuluttanut kaikilta puolueilta sote-malleja, mutta esitetyt vaihtoehdot ovat jääneet epäselviksi.

– Puolueet ovat kertoneet, mikä on vialla, mutta harva on esittänyt toimivaa mallia.

Essayah’n mukaan tavoite on pidettävä kirkkaana mielessä: Tärkeintä on, että hoitoon pääsee, mutta hallintomalli on alisteisessa osassa.

Kristillisdemokraattien malli täyttäisi valtakunnallisen palvelulupauksen eli sen, että tasalaatuiset sote-palvelut ovat saatavissa asuinpaikasta riippumatta.

– Ja sitten tarvitaan sote-malli, ja riittävä valvonta sille.

Essayah’n mielestä tarvitaan sote-aluemalli, kuntia suuremmat hartiat, mutta alueitten lukumäärään ei kannata hirttäytyä.

– Viime kauden lopulla esillä ollut viiden ERVA-alueen malli voisi olla yksi mahdollisuus. KD oli sitä hallituksessa viemässä eteenpäin. Siinä oli joitakin perustuslaillisia ongelmia, jotka olisi voitu ratkaista, joten tässä voisi olla hyvä pohja, josta voitaisiin jatkaa.

Sote-alueilla pitää olla laaja vapaus päättää siitä, miten palvelut tuotetaan ja kunnat voisivat olla mukana tuottamassa niitä.

Valinnanvapautta KD laajentaisi palvelusetelien ja henkilökohtaisen budjetoinnin avulla, joka voi antaa jopa paljon paremmat täsmäpalvelut asiakkaalle.

– Työterveyshoito pitäisi säilyttää, rahoituksen pitäisi olla valtionosuusperusteinen ja tietty osuus kuntaverosta olisi osoitettu sotelle, Essayah linjaa.

Kuuntele Essayah’n näkemyksiä sote-uudistuksesta KD-Kompassissa Radio Dein kanavalla lauantaina 23.3. klo 12.50.

Ylös