Kristillisdemokraattien rakentava oppositiopolitiikka tuotti tuloksia-edustajat listaavat tärkeimmät saavutuksensa

6.4.2019 klo 10:35 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit halusivat erottautua tällä vaalikaudella muusta oppositiosta rakentavalla lähestymistavallaan. Se tuotti tulokseksi ison joukon parannuksia tavallisten ihmisten ja seurakuntien elämään.

– Kausi meni nopeasti, hyvä että oli selkeät tavoitteet, ensimmäisen kauden kansanedustaja Antero Laukkanen kertoo.

Lakivaliokunnassa vaikuttaneen Laukkasen kärkitavoitteina olivat kristillisten koulujen luvat, rahankeräyslainuudistus, vähävaraisten ruoka-apu sekä vanhojen hissien korjausavustusten vakiintuminen käytännöksi.

– Kaikki toteutuivat eli menivät maaliin, Laukkanen iloitsee.

Radio Dein KD-Kompassi-ohjelmaan varten haastatellut kristillisdemokraattien kansanedustajat tuntuivat olevan verrattain tyytyväisiä vaalikauden saldoon ylipäänsä.

Kansanedustaja Sari Tanuksen kausi alkoi kuitenkin kirvelevällä takaiskulla, kun hänen allullepanemansa Omantunnonvapaus-kansalaisaloite ei läpäissyt eduskunnan suuren salin seulaa.

Myöskään toinen kristillisdemokraattien kansalaisaloite ikäihmisten puolestapuhujasta eli vanhusasiainvaltuutetusta ei nähnyt päivänvaloa.

– Olen vakuuttunut, että se toteutuu ensi vaalikaudella, Tanus sanoo.

Sosiaali-ja terveysvaliokunnan ja tulevaisuusvaliokunnan työskentelyssä mukana ollut Tanus kuvaa kautta työntäyteiseksi. Suuria voittoja olivat eutanasia-kansalaisaloitteen kumoutuminen ja päätös panostaa saattohoitoon sen sijaan.

Henkilökohtainen suuri voitto oli kudoslaki, jonka eteen Tanus teki kolme vuotta työtä. Munuaissiirrot eläviltä luovuttajilta muidenkin kuin lähiomaisten kesken salliva laki pelastaa henkiä, palauttaa toiminta- ja työkyvyn ja säästää kustannuksia eli on sote-lakien parhaimmistoa.

– KD:n eduskuntaryhmän vaikutus eutanasia-aloitteen kumoamisessa oli vahva, Räsänen arvioi. (Kuva:Samuli Rissanen)

Päivi Räsänen pitää eutanasia-aloitteen kumoutumista esimerkkinä siitä, kuinka kansanedustajien mielialat ja näkemykset muuttuivat käsittelyn aikana

Konkariedustaja Päivi Räsänen pitää eutanasia-aloitteen kumoutumista esimerkkinä siitä, kuinka kansanedustajien mielialat ja näkemykset muuttuivat käsittelyn aikana.

Viime vaalien aikaan vaalikonevastauksissa valtaosa nykyisistä edustajista kannatti eutanasiaa, mutta aloite kumoutui selkein luvuin eduskunnassa.

– KD:n eduskuntaryhmän vaikutus oli vahva, Räsänen arvioi.

Hän kirjoitti itse kirjan eutanasiasta, jonka jakoi kaikille kansanedustajille.

– Moni tuli kertomaan että oli lukenut kirjan ja jotkut kertoivat muuttaneensa käsityksiään sen luettuaan, Räsänen mainitsee.

Valtiovarainvaliokunnassa sekä maa- ja metsätalousvaliokunnassa vaikuttanut Peter Östman kertoo, että kristillisdemokraattien tavoitteena oli harjoittaa rakentavaa oppositiopolitiikkaa. Se tuotti hyviä tuloksia.

Omalta osaltaan Östman vaikutti erityisesti osakesäästötilin tuomisesta julkiseen keskusteluun.

Heti kauden alussa toteutui puolestaan yrittäjävähennys, josta Östman jätti toimenpidealoitteen jo viime kaudella.

– Kun kausi alkoi, maatalous oli syvässä kriisissä muun muassa Venäjän sanktioiden vuoksi. KD jätti välikysymyksen aiheesta ja sai koko eduskunnan keskustelemaan asiasta. Lopulta kaikki olivat maatalouden puolella.

Israelin ystävänä ja puolustajana tunnettu Östman oli myös ensimmäinen Suomen Israel-yhdistysten liiton myöntämän K:A.Fagerholm-palkinnon saaja.

Kuuntele KD-Kompassi-ohjelma Radio Deissä 6.4. klo 12.50.

Ylös