KD:n Pertti Vallittu Ylen selkokielisessä vaalitentissä – ”Työnteko auttaa kehitysvammaista, on löydyttävä polku työelämään”

5.4.2019 klo 18:29 Politiikka Kristiina Kunnas

Varsinais-Suomen Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokas, Salon kaupunginvaltuutettu Pertti Vallittu osallistui selkokieliseen vaalikeskusteluun Ylessä. Rinnalla oli pelkästään kansanedustajia.

Selkokieltä tarvitsee 750 000 Suomessa asuvaa ihmistä. Näihin tarvitsijoihin kuuluvat esimerkiksi suomen kieltä vasta opettelevat, kehitysvammaiset, muistisairaat ja oppimisvaikeuksien kanssa kipuilevat.

Ylen selkokieliset uutiset ja Kehitysvammaliitto järjestivät yhdessä vaalipaneelin, joka näytettiin Yle Areenassa 4. huhtikuuta. Vaalikeskustelun voi katsoa kokonaisuudessaan täältä.

Yleisö sai näyttää punaisin lapuin, jos joku keskustelijoista puhui liian nopeasti tai käytti liian vaikeita sanoja. Vihrein lapuin sai näyttää hyväksyntää.

Varsinais-Suomen Kristillisdemokraattien kärkiehdokas Pertti Vallittu osallistui vaalikeskusteluun rinnallaan muiden puolueiden kansanedustajat Annika Saarikko (kesk), Sari Sarkomaa (kok), Tuula Haatainen (sd), Simon Elo (sin), Arja Juvonen (ps), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Silvia Modig (vas) ja Mikaela Nylander (rkp).

– Tarvitaan käytännön tekoja, jotta löytyy polku työelämään, Vallittu muistutti vastauksessaan kysymykseen miten kehitysvammaiset voivat saada lisää työpaikkoja.

Tämä yhdistys auttaa yksilöllisesti kehitysvammaisia heidän elämässään. Tämänkaltaisia yhdistyksiä pitäisi tukea taloudellisesti. Tämä on aivan ainutlaatuinen projekti Suomessa. – Varsinais-Suomen KD-eduskuntavaaliehdokas Pertti Vallittu selkokielisessä vaalitentissä Salon  Ihme ja kumma -kahvilasta

Vallittu kertoi down-tyttärensä Mariannen esimerkin työelämästä. Vallittu on tyttärensä omaishoitaja.

– Kehitysvammainen tyttäreni Marianne on töissä Salon Ihme ja kumma -kahvilassa, joka on yhdistys. Tämä yhdistys auttaa kaikenikäisiä mutta varsinkin nuoria sisälle työelämään.

– Kahvilassa on radioasema ja siellä tehdään ruokaa. Vanhuksille viedään kauppakasseja. Tehdään käytännön työtä. Aina kaikki käytännön työ auttaa kehitysvammaisen elämässä. Jos siitä saisi palkkaa, se olisi hyvä asia. Oma tyttäreni ei saa työstään palkkaa, mutta työ on auttanut häntä eteenpäin elämässä.

– Tämä yhdistys auttaa yksilöllisesti kehitysvammaisia heidän elämässään. Tämänkaltaisia yhdistyksiä pitäisi tukea taloudellisesti. Tämä on aivan ainutlaatuinen projekti Suomessa, Vallittu totesi.

Vallittu kannatti Kehitysvammaliiton kantaa siitä, että avotyöstä maksettava seitsemän euron korvaus poistuisi ja muutettaisiin oikeudenmukaisemmaksi.

– Pitää saada hyvä ratkaisu tähän. Ei ole oikein, että tekee koko päivän työtä mutta saa siitä seitsemän euroa, Vallittu muistutti.

Yleisökysymyksessä panelisteilta kysyttiin, millainen on oltava kielitaidon kansalaisuuden myöntämisen suhteen. Vallitun vastausvuoro oli ensimmäisenä.

– Kannatan nykyistä käytäntöä, jossa on oltava välttävä kielitaito. Mutta jos ei pysty opiskelemaan sairauden tai vamman tai muun vakavan syyn vuoksi, voidaan harkita kansalaisuuden myöntämistä ilman kielitaitoa, Vallittu vastasi.

 

Turun Sanomien pääkirjoitus pähkäilee saavuttaako PS:n ja KD:n vaaliliitto mahdollisesti neljä paikkaa

Turun Sanomat nosti Varsinais-Suomen vaalitilanteen pääkirjoitukseensa perjantaiaamuna 5. huhtikuuta. Turun Sanomissa muistutettiin, että Perussuomalaisten nouseva kannatus saattaisi tuoda Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraattien vaaliliitolle neljä paikkaa. Turun Sanomat ja Salon Seudun Sanomat olivat teettäneet gallupin, jonka mukaan Sdp ja vihreät olisivat etenemässä.

”Jos vaalitulos olisi kannatusmittauksen mukainen, kokoomus, keskusta ja Rkp menettäisivät Varsinais-Suomessa kukin yhden paikan. Saamapuolella olisivat Sdp, vihreät sekä Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien vaaliliitto”, Turun Sanomien pääkirjoitus ennustaa.

”Rkp:n jääminen ilman kansanedustajaa olisi historiallista. Kisa vaalipiirin viimeisestä paikasta Rkp:n sekä Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien välillä on erittäin tiukka”, pääkirjoitus toteaa.

”Vaaliliitossa neljäs paikka voi mennä kummalle tahansa. Kaikki on kiinni siitä, miten kristilliset onnistuvat puoluejohdon patistamassa äänten keskittämisessä – ja miten Perussuomalaiset loppukirissään”, uumoilee Turun Sanomien pääkirjoitus.

Selkokielisen vaalitentin panelistit joutuivat tsemppaamaan ilmaisunsa nopeuden ja sanavalintojen kanssa. Piti puhua selkeästi ja vaikeita sanoja välttäen. Saarikko, Sarkomaa, Haatainen, Elo, Juvonen, Alanko-Kahiluoto, Modig, Nylander ja Vallittu – paneelin ainoa ei-vielä-kansanedustaja. (Kuva Yle Areenan lähetyksestä Kristiina Kunnas)

 

Selkokielisen vaalikeskustelun yleisö sai osallistua kysymyksin ja myös näyttämällä punaisin tai vihrein kortein, miten panelistit onnistuivat selkokielisessä ilmaisussaan. (Kuva Yle Areenan lähetyksestä Kristiina Kunnas)

 

 

 

Ylös