Päivi Räsänen haluaa tuoda lisää särmää KD:n eduskuntapolitiikkaan

25.4.2019 klo 18:00 Uutiset Samuli Rissanen

– Uusi eduskunta on arvoliberaalimpi kuin edellinen. Uskon, että ryhmämme profiloituu siinä selvästi, olimmepa sitten hallituksessa tai oppositiossa, KD:n eduskuntaryhmän tuore puheenjohtaja Päivi Räsänen arvioi.

Valtiopäivien avajaisissa seitsemännen kautensa aloittaneen Päivi Räsäsen ympärillä valtiosalissa on erilainen joukko kuin kaksi viikkoa sitten juhlituissa edellisen kauden päättäjäisissä. Vain kristillisdemokraattien ryhmä säilyi entisellään, muissa ryhmissä tapahtui rajujakin muutoksia.

– Uusi eduskunta on nyt selvästi arvoliberaalimpi kuin edellinen. Uskon, että ryhmämme profiloituu siinä selvästi, olimmepa sitten hallituksessa tai oppositiossa, Räsänen arvioi.

Viime kaudella johtavana teemana oli rakentava oppositiopolitiikka, mutta nyt Räsänen uskoo, että särmä ja suoraviivaisuus auttavat paremmin eteenpäin.– Olen saanut palautetta, että olemme näyttäytyneet hieman valjuina, mitään sanomattomina

Hän juhlii ensi keväänä 25-vuotista uraansa kansanedustajana. Räsänen on ehtinyt olla puolueensa puheenjohtaja ja sisäministeri. Tällä kaudella hän otti harteilleen näkyvän tehtävän KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Se merkitsee, että hän osallistuu ryhmien puheenjohtajien välisiin neuvotteluihin, joita voi olla useampi viikkoon. Hän johtaa KD-ryhmän kokouksia ja on samalla kristillisdemokraattien ryhmäkanslian henkilökunnan esimies.

Ensi töikseen hän on joutunut pohtimaan, muutetaanko puolueiden istumajärjestystä suuressa istuntosalissa tällä kaudella.

RKP on esittänyt toiveen, että se pääsisi istumaan salin oikeasta reunasta lähemmäs keskustaa, koska kokee aatteellisesti kuuluvansa pikemminkin keskustaan kuin laitimmaiseksi oikealle.

Räsänen ei halua tyrmätä RKP:n toivetta, mutta ehdotetut mallit ovat KD-ryhmän oman työskentelyn kannalta hankalat.

– Olemme kaikki kokeneita kansanedustajia, joiden kuuluisi istua salin etuosassa ja yhtenäisenä ryhmänä. Rkp:n toive muuttaisi tämän, Räsänen sanoo.

Lähipäivinä Räsänen pääsee neuvottelemaan myös puolueelle tulevista valiokuntapaikoista.

Räsäsellä on myös ryhmän työskentelyä varten omia, pitkän kokemuksen tuomia näkemyksiä. Viime kaudella johtavan teemana oli rakentava oppositiopolitiikka, mutta nyt Räsänen uskoo, että särmä ja suoraviivaisuus auttavat paremmin eteenpäin.

– Olen saanut palautetta, että olemme näyttäytyneet hieman valjuina, mitään sanomattomina.

Hän haluaa myös, että puolueen äänestäjille tärkeät kristilliset arvot tuodaan selkeästi esiin. Jo viime kaudella nähtiin arvokysymysten vyöry ja tällä kaudella on odotettavissa samaa.

Tulevan hallituksen listalla saattaa olla kristillisdemokraattien vieroksuma translaki ja toisaalta saattohoitoa pohtinut työryhmä saa työnsä valmiiksi. Eutanasia saattaa siten olla jälleen asialistalla, jopa uuden kansalaisaloitteen muodossa.

– Vanhustenhoito ja ikäihmisten asiat ovat meille tärkeitä ja monet muutkin meidän lakiesityksistä ovat niin ikään sosiaali-ja terveysvaliokunnassa käsiteltäviä asioita, hän muistuttaa.

Ylös