”EU:n alueella lisättävä uskontolukutaitoa” – vaatii eurovaaliehdokas Ville Auvinen

4.5.2019 klo 09:45 Politiikka Kristiina Kunnas

– Oikeistopopulismi haluaa näyttäytyä perinteisiä ja jopa kristillisiä arvoja edustavalta liikehdinnältä, vaikka se monissa asioissa on kaikkea muuta kuin perinteistä ja kristillistä, muistuttaa turkulainen eurovaaliehdokas, pastori ja kaupunginvaltuutettu Ville Auvinen.

Ville Auvinen haluaisi lisätä koko EU:n alueella uskontolukutaitoa.

–  Sitä olisi pystyttävä lisäämään, jotta tunnistettaisiin ja ymmärrettäisiin uskonto ihmisen toimintaan voimakkaasti vaikuttavana tekijänä niin hyvässä kuin pahassa, Auvinen vaatii.

Turkulainen pastori ja lähetysjohtaja sekä kaupunginvaltuutettu pyrkii Euroopan parlamenttiin numerolla 64.

– Kun puhutaan humanitäärisestä eikä työperäisestä maahanmuutosta olisi sen aiheuttama taloudellinen taakka jaettava oikeudenmukaisesti EU:n eri jäsenvaltioiden välillä niiden taloudellisen kantokyvyn mukaan.

– EU:n yhteisen ulkorajan valvontaa on tehostettava, Auvinen vaatii.

– Lisäksi jäsenmailla pitäisi olla yhteiset periaatteet, joiden mukaan turvapaikka myönnetään tai tehdään palauttamispäätös.

Myös ilmastopoliitikassa pitäisi olla yhteisiä pelisääntöjä.

– EU:n on pyrittävä saavuttamaan YK:n ilmastosopimuksen tavoitteet. Jokainen jäsenmaa on vastuussa omasta ilmastopolitiikastaan, mutta EU:n on edellytettävä jäsenmailtaan yhteisiä tavoitteita toteuttavia toimenpiteitä.

Jos Iso-Britannia todella erkanee EU:sta, ravistelee brexit koko Eurooppaa.

– Mutta sen jälkihoidosta on tässä vaiheessa vaikea sanoa mitään, kun ei vielä ole tiedossa, millainen brexit lopulta on.

– Tärkeää on yrittää minimoida vahingot sopimuksilla ja pitää Iso-Britannia mahdollisimman lähellä EU:ta. Olisi myös hyvä analysoida brexitin syyt ja pyrkiä siihen, että vastaavia ei tulevaisuudessa tapahtuisi.

– Epäilen, että EU-kriittiset äänenpainot lisääntyvät, mikäli EU kehittyy liittovaltion suuntaan.

Auvinen haluaa tulevaisuudessakin kaikille jäsenvaltioille edustuksen komissioon.

– Tämä on demokratian kannalta tärkeää. Samaten haluan, että mepit valitaan jäsenmaittain. Keskeistä on myös se, että mahdollisimman paljon päätäntävaltaa ja lainsäädäntöä on jäsenmaissa, eikä keskitetysti EU:n päätöselimissä.

Auvinen varoittaa sinisilmäisyydestä oikeistopopulismia kohtaan.

– Oikeistopopulismi haluaa näyttäytyä perinteisiä ja jopa kristillisiä arvoja edustavalta liikehdinnältä, vaikka se monissa asioissa on kaikkea muuta kuin perinteistä ja kristillistä. Oikeistopopulismin todelliset kasvot on syytä paljastaa ja muistuttaa, mihin vastaava liikehdintä on aikoinaan johtanut.

Oikeistopopulismin todelliset kasvot on syytä paljastaa ja muistuttaa, mihin vastaava liikehdintä on aikoinaan johtanut. – KD:n eurovaaliehdokas Ville Auvinen 64

– Toki oikeistopoulismi ajaa myös kannatettavia asioita ja esittää varteenotettavaa kritiikkiä monia aikamme ilmiöitä kohtaan. Heidän kanssaan voi olla samaa mieltä monesta asiasta, mutta ei välttämättä keinoista.

Mikä on tärkein oma eurovaaliteemasi?

– Ehkä tärkein teema ovat humanitääriseen maahanmuuttoon liittyvät kysymykset, Auvinen vastaa.

– Maahanmuutto lisääntyy tulevaisuudessa ilmeisesti merkittävästi. Euroopan täytyy olla valmis toisaalta auttamaan apua tarvitsevia, mutta toisaalta torjumaan sellainen maahanmuutto, jonka tarkoitus on tuhoisa.

– Eurooppa tarvitsee entistä paljon parempia keinoja maahanmuuttajien kotouttamiseen. Kipeästi kaivataan myös uskonnon parempaa ymmärtämistä, sillä monelle maahanmuuttajalle uskonnolla on erittäin suuri merkitys.

– Kaikkein parasta olisi, jos EU pystyisi auttamaan hädänalaisia heidän kotimaissaan, jotta heidän ei tarvitsisi lähteä sieltä.

Mitä EU:sta pitäisi saada enemmän irti?

– EU voisi entistä enemmän tukea koulutusta ja innovatiivisuutta. Varsinkin Suomelle ne olisivat tärkeitä asioita, koska Suomen lähes ainoa ’luonnonvara’ on korkea koulutus.

Ketä nykyistä eurooppalaista poliitikkoa arvostat ja miksi?

Angela Merkeliä ei voi olla arvostamatta. Harva poliitikko on pysynyt demokraattisesti valittuna niin kauan vallassa.

 

Ville Auvinen – Kristillisdemokraattien eurovaaliehdokas 64

• 53-vuotias
• asuu Turussa
• naimisissa, kolme lasta
• pastori, TT, lähetysjohtaja
• Turun kaupunginvaltuutettu
• kirkolliskokousedustaja
• harrastaa monipuolisesti liikuntaa

 

Ylös