Kansanedustaja Antero Laukkanen Psoriasisliiton puheenjohtajaksi: ”Sairauteen liittyy aivan turhaa häpeää”

6.5.2019 klo 14:37 Politiikka Kristiina Kunnas

Kansanedustaja Antero Laukkanen valittiin Psoriasisliiton uudeksi puheenjohtajaksi kaudelle 2020–2022. Valinnan teki liittokokous Tampereella eilen sunnuntaina 5. toukokuuta. – Olin jo perustamassa eduskuntaan psoriasis-ryhmää, tämä on hyvää jatkoa sille, toteaa Laukkanen.

– Olin 2017 perustamassa eduskuntaan psoriasis-ryhmän. Alkoi lähempi tutustuminen sairauteen ja syntyi hyvä yhteistyö liiton kanssa. Nyt sen toiminta ja toimijat ovat jo tuttuja, iloitsee Psoriasisliiton uudeksi puheenjohtajaksi espoolaiskansanedustaja Antero Laukkanen.

Psoriasis on Laukkaselle tuttu ”kaveri” jo neljänkymmenen vuoden takaa.

– Minulla se puhkesi parikymppisenä. En tietenkään aluksi tiennyt, että se oli psori.

Laukkanen kertoo, että lääkäri määräsi jotain voidetta päänahan vaivaan. Vasta erikoislääkärit löysivät syyn oireisiin.

– ’Ai jaaha, ihomuutoksia, kiitos ja näkemiin, seuraava potilas’, Laukkanen kuvailee tilannetta, jossa vaivaa ei osattu diagnosoida.

Tämäntyyppinen ihosairaus on esteettisenä sairautena monelle vaikea käsitellä. – Psoriasisliiton puheenjohtajaksi valittu kansanedustaja Antero Laukkanen

Hän on huomannut, että psoriasikseen liittyy tiettyä häpeää. Se on Laukkasen mielestä täysin turhaa.

– Kaikki eivät osaa hakea apua. Tämäntyyppinen ihosairaus on esteettisenä sairautena monelle vaikea käsitellä. Jotkut jopa pelkäävät, että psoriasis tarttuu. Ei se tartu, Laukkanen muistuttaa.

– Päätin itse olla avoin. Minulla on psori päänahan alueella, Laukkanen kertoo.

Juuri turhien häpeäntunteiden ja tietämättömyyden sekä ennakkoluulojen vuoksi on todella tärkeää tiedottaa sairaudesta.

– Sekä apua että vertaistukeakin on saatavilla, Laukkanen huomauttaa.

Laukkanen on iloinen valinnastaan Psoriasisliiton johtoon kolmivuotiskaudeksi 2020–22.

– Yhteistyö liiton kanssa on ollut jo ennen pestiäni niin hyvää ja lämmintä, että hienoa on päästä jatkamaan tästä, Laukkanen sanoo.

 

Antero Laukkanen aloittaa puheenjohtajana 2020

Psoriasisliiton liittokokous valitsi liiton uudeksi puheenjohtajaksi toisen kauden kansanedustajan, sosiaalineuvos Antero Laukkasen. Kristillisdemokraattien kansanedustaja Laukkanen aloittaa puheenjohtajana vuoden 2020 alussa. Hän seuraa tehtävässä kansanedustaja Kristiina Salosta (SDP).

Laukkanen on toiminut vuodesta 2017 eduskunnan Psoriasis-ryhmän puheenjohtajana ja hän tuntee siksi Psoriasisliiton toimintaa. Liiton perusteluissa lienee painanut sekin, että Laukkasella on pitkä kokemus järjestötoiminnasta sekä työnsä kautta kattavat verkostot.

–  Psoriasisliitto on vakaa ja vahva toimija, jonka toimintatavat ja tavoitteet ovat selkeät. Liitto on hyvin järjestäytynyt ja johdettu. Otan tämän luottamustehtävän vastaan ilolla, Laukkanen sanoi sunnuntaina valintansa jälkeen.

– Psoriasis on pitkäaikaissairaus, jonka hoitomenetelmistä saadaan jatkuvasti uutta tietoa tutkimuksen kautta. Näkisin, että Psoriasisliitolla on aivan erityinen tehtävä tämän tiedon välittämisessä niin sairastaville kuin suurelle yleisöllekin, Laukkanen toteaa.

Psoriasisliiton varapuheenjohtajaksi valittiin Marja-Liisa Utukka Pirkka-Hämeen psoriasisyhdistyksestä Tampereelta.

Psoriasisliiton nykyinen puheenjohtaja, kansanedustaja Kristiina Salonen ei asettunut ehdolle toiselle kaudelle perhesyistä.

Toiselle kaudelle eduskuntaan Uudeltamaalta valittu Antero Laukkanen valtiopäivien avajaisissa 25. huhtikuuta. (Kuva Kristiina Kunnas)

Ylös