Eurovaaliehdokas Tiina Tuomela tavoittelee inhimillistä ja turvallista Eurooppaa

6.5.2019 klo 10:56 Politiikka Kristiina Kunnas

Erikoislääkäri, Vantaan kaupunginvaltuutettu Tiina Tuomela nostaa EU-vaaliteemoissaan korkeimmalle lapsiköyhyyden ja nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisyn ja vähentämisen sekä seniorien hyvinvoinnin turvaamisen ja yleisen turvallisuuden lisäämisen.

Maahanmuutto on noussut tärkeäksi vaaliaiheeksi niin eduskunta- kuin eurovaaleissakin.

– Maahanmuutto on muutakin kuin pakolaisuutta ja turvapaikanhakijoita. Tämä pitää keskusteluissa muistaa, Tiina Tuomela huomauttaa.

–  Iso osa maahanmuutosta perustuu opiskeluun, töihin tai perhesuhteisiin. Maahanmuuton pitää olla hallittua. Kiintiöpakolaisjärjestelmää on kehitettävä. Turvapaikanhakijoita otettaisiin suoraan pakolaisleireiltä tai -keskuksista, ja heidän pakolaisstatuksensa olisi tällöin jo arvioitu.

– Tämä myös nopeuttaisi turvapaikanhakuprosessia.

Ilmastonmuutos on toinen keskeinen huolen- ja keskustelunaihe.

– Ilmastonmuutoksen vaikutusten hillitsemisessä tarvitaan valtioiden ja yritysmaailman yhteistyötä.

– On pyrittävä pysäyttämään ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti. Euroopan komissio on esittänyt, että EU:n on pyrittävä nettonollapäästöihin eli hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä, Tuomela toteaa.

– Ilmastonmuutoksen hillinnässä keskeisintä on pyrkimys kohti fossiilisista polttoaineista vapaata taloutta. Ilmastonmuutoksen hillintä edellyttää myös energia- sekä muun teknologian kehittämistä ja vientiä, Tuomela huomauttaa.

EU:n budjetti on pidettävä nykyisellä tasolla noin yhden prosentin BKT-osuudessa. Britannian mahdollisen EU-eron myötä budjettia pitää vastaavasti sopeuttaa, ei nostaa jäsenmaiden rahoitusosuutta. – KD:n eurovaaliehdokas Tiina Tuomela

Brexit muuttaisi EU:n voimasuhteita merkittävästi. Tuomela pohtii, miten sen jälkihoito pitäisi tehdä.

– EU:n budjetti on pidettävä nykyisellä tasolla noin yhden prosentin BKT-osuudessa. Britannian mahdollisen EU-eron myötä budjettia pitää vastaavasti sopeuttaa, ei nostaa jäsenmaiden rahoitusosuutta.

– Britanniassa työskentelevien ja asuvien asemasta pitää neuvotella. Riittävä siirtymäaika on tarpeen.

Kuinka vahvistaisit demokratiaa ja vastaisit oikeistopopulismin haasteeseen?

– Demokratia on tärkeä perusoikeus. Jokaisella tulee olla mielipiteenvapaus ja oikeus ilmaista mielipiteensä.

– Uskonnonvapautta on vahvistettava, ja muistettava, että kristityt ovat vahvan vainon kohteina eri puolilla maailmaa. Vapaa lehdistö ja oikeuslaitos ovat olennaisen tärkeitä pilareita. Ihmisoikeuksista ei saa tinkiä.

– Inhimillinen ja turvallinen Eurooppa on tärkein eurovaaliteemani.

– Koen keskeisiksi teemoikseni lapsiköyhyyden ja nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisyn ja vähentämisen, seniorien hyvinvoinnin turvaamisen ja yleisen turvallisuuden lisäämisen.

– Maahanmuuttoa pitää järkevöittää ja ilmastonmuutokseen vaikuttaa. Näiden asioiden puolesta olen valmis tekemään töitä Suomessa kuin myös Euroopassa, Tuomela sanoo.

Tiina Tuomela on tullut tutuksi myös Aamutohtorina, sillä häntä nähtiin pitkään TV:ssä aamuisin. Hän on merkittävä terveen sisäilman puolestapuhuja ja kuuluu sisäilma-asiain neuvottelukuntaan.

Kristillisdemokraattien vaalislogan on Enemmän irti EU:sta. Miten, Tiina Tuomela?

– Sisämarkkinoita pitää edelleen kehittää. Samoin tarvitaan yhteistä tahtotilaa maahanmuutossa ja ilmastokysymyksissä. Turvallisuusyhteistyö on tärkeää kyberuhkien ja terrorismin torjunnassa.

Kuka on arvostamasi eurooppalainen poliitikko ja miksi?

– Kotimaisista varmasti Sari Essayah, joka osaamisellaan on vakuuttanut ja saanut vahvaa luottamusta kansan keskuudessa.

Tiina Tuomela – eurovaaleissa numerolla 81

• 58-vuotias
• asuu Vantaalla
• naimisissa, kaksi aikuista lasta
• lastentautien erikoislääkäri, LKT
• Uudenmaan varakansanedustaja ja maakuntavaltuutettu
• kaupunginvaltuutettu; sosiaali- ja terveyslautakunnan sekä sisäilma-asiainneuvottelukunnan jäsen
• kirkkovaltuutettu; lukuisia muita luottamustoimia, kuten Vahti ry:n puheenjohtaja (Vantaan Asunnottomien Hyvinvoinnin tuki ry)
• Kristillisdemokraattien 1. varapuheenjohtaja ja KD Naisten puheenjohtaja
• KD:n edustajana europarlamentin suurimman ryhmittymän EPP:n naisjärjestössä  (EPPWomen)
• harrastaa lenkkeilyä koirien kanssa sekä salapoliisiromaaneja

Tiina Tuomela hyvässä herraseurassa Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa. Vasemmalla toinen eurovaaliehdokas, kansanedustaja Peter Östman Keski-Pohjanmaalta, oikealla puoluesihteeri Asmo Maanselkä. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

Juttua korjattu 6.5. klo 13.15: Tiina Tuomelan ehdokasnumero on 81!

Ylös