”Ei jäänyt KD:sta kiinni”- hallitusneuvotteluista ulos jäänyt Sari Essayah toivoo Rinteen kokoonpanolta malttia ja tolkkua verotukseen ja velkaantumiseen

8.5.2019 klo 15:18 Uutiset Samuli Rissanen

– Ei jäänyt KD:sta kiinni. Sdp ratkaisi kuvion omista lähtökohdistaan käsin, etteivät vuoda oikealle eivätkä vasemmalle, Sari Essayah arvioi.

Huolella hallitustunnusteluihin valmistautunut kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vakuuttaa, että hallitusneuvottelujen ulkopuolelle jääminen ei ollut KD:sta kiinni.

KD:n vastauksia käytiin hallitunnustelijan kanssa läpi ja tarkentavia kysymyksiä tuli etenkin taloudesta, Essayah kertoo.

Kysymykset eivät kutenkaan olleet niin yhteensovittamattomia, että KD sen vuoksi jäi ulos. Rehellisesti kerrottiin myös KD:n muut kynnyskysymykset, kuten hoitajamitoitus ja translain muutoksiin liittyvät ehdot.

– Edustajien lukumäärä ratkaisee. Kukin puolue ratkaisee hallituskuvion omista lähtökohdistaan.

Niinpä Sdp:n valinta vaikuttaa luontevalta: Puolueen ympäriltä mukaan otetaan vasemmistoliitto ja Vihreät, joihin vuotaminen estettiin. Nämä puolueet olivat myös vaalien voittajia. Rkp puolestaan mahtuu mihin tahansa koalitioon.

Keskustan halukkuudesta neuvotteluihin Essayah on yllättyneempi.

–  Kyllä loppukuvio oli erikoinen, koska periaatteessa vaaleissa eniten hävinnyt puolue ratkaisi lopulta hallituspohjan kokonaisuuden.

Essayah’n mukaan hallituskuvio ei muutenkaan noudata kovin tarkasti vaalien tulosta: Oppositioon jääneitä perussuomalaisia ja kokoomusta voi pitää vaalien voittajina, samoin KD:ta, jonka kannatus kasvoi.

Suomi saa nyt puhtaan vasemmmistohallituksen. Kaiken kaikkiaan politiikassa tapahtuu askel vasempaan suuntaan.

– Kyllä Suomi nyt saa puhtaan vasemmmistohallituksen. Kaiken kaikkiaan politiikassa tapahtuu askel vasempaan suuntaan.

–  Kyseessä on myös arvoliberaali vasemmisto, Essayah muistuttaa.

Oppositiossa olevat puolueet ovat akselin toisessa laidassa ja konservatiiveja.

Essayah uskoo, että niin KD:lle, kokoomukselle kuin perussuomalaisille löytyy oma oppositioasetelma.

KD aikoo tarkastella erityisesti perhepolitiikkaa, mutta myös yrittäjyyden kysymyksiä ja arvokysymyksiä sekä maatalous- ja aluepolitiikkaa.

– Keskustan mahdollisuus puolustaa näitä hallituksessa joutuu varmasti koetukselle, Essayah sanoo.

Toisaalta esimerkiksi KD:n vieroksuma translaki on jo keskustan puoluekokouksen hyväksymä.

Muista oppositiopuolueista kokoomus keskittynee vero- ja työelämän kysymyksiin ja perussuomalaiset maahanmuuttopolitiikkaan. Essayah ei ole varma perussuomalaisten talouspoliittisessa linjasta ja siitä, miten se edesauttaa oppositioyhteistyötä.

Eroja on etenkin EU-politiikassa. Varmaan on, että tulevan hallituksen otteita seurataan tarkasti ja niitä kiritetään oppositiosta EU-puheenjohtajuuskauden aikana.

Essayah toivoo hallitukselle malttia verottamiseen ja tolkkua velkaantumiseen. Sotu ja sote pitäisi tehdä yhdessä parlamentaarisesti.

– Mitään massiivista maakuntahallintoa ei pitäisi rakentaa, vaikka se onkin keskustan kynnyskysymys. Toivon, että muut puolueet pitävät huolta, että sote tehdään soten ehdoilla.

Essayah arvioi, että hallitusneuvottelut voivat edetä nopeastikin nyt, kun vaikeampia kohtia on jo käyty läpi tunnustelujen aikana.

– Suomen EU-puheenjohtajuus painaa päälle. Kesäkuussa ovat vuorossa jo ensimmäiset EU-ministerineuvostot, joita voi pitää harjoituskierroksena ennen varsinaista puheenjohtajuutta, Essayah muistuttaa.

 

Ylös