Eurovaaliehdokas ja norppasuojelija Jouni Koskela: ”EU:n on oltava ilmastopolitiikan moraalinen suunnannäyttäjä”

9.5.2019 klo 20:44 Politiikka Kristiina Kunnas

Jouni Koskela suojelee työkseen norppia, ja kantaa muutenkin ympäristövastuuta. – Ilmastonmuutos on kuitenkin globaali ongelma, johon on löydettävä maailmanlaajuiset ratkaisut, eurovaaliehdokas Koskela muistuttaa.

KD:n eurovaaliehdokas Jouni Koskela huomauttaa, etteivät Euroopan omat päätökset riitä maailmanlaajuisten haasteiden ratkaisemisessa.

– Euroopan unionin pitäisi olla ilmastopolitiikan moraalinen suunnannäyttäjä.

– Mutta koska ilmastonmuutos on globaali ongelma, on siihen löydettävä globaalit ratkaisut, hän toteaa.

Samaten maahanmuuttopolitiikassa on löydettävä yhteisiä pelisääntöjä.

– EU:n jäsenmaiden pitäisi lisätä kiintöpakolaisten vastaan ottamista, mutta ei kasvattaa yhteisvastuumekanismeja.

– Rajavalvontaa EU:n ulkorajoilla on kehitettävä. Myös palautukset ovat välttämättömiä, mutta  palautettavien henkilöiden oikeusturva ja ihmisoikeudet on turvattava.

Brexit muuttaa Euroopan unionia.

– Suomessa asuvien brittien ja Iso-Britanniassa asuvien suomalaisten oleskeluoikeus brexitin jälkeen on turvattava erillislaeilla, Koskela vaatii.

Hänen mielestään Euroopassa nyt leviävät oikeistopopulismi ja rasismi olisivat parhaiten ennaltaehkäistävissä luopumalla ennakkoluuloista ja tutustumalla mahdollisimman monenlaisiin ihmisiin.

– Populisteja ei pidä päästää eristäytymään muista, vaan paras tapa ennakkoluulojen kitkemiseen on pyrkiä tekemään yhteistyötä myös eri tavalla ajattelevien ihmisten kanssa.

EU:n aluepolitiikan rahoitusta on korvamerkittävä enemmän Itä- ja Pohjois-Suomeen, jossa harva asutus, pitkät etäisyydet ja kylmä ilmasto aiheuttavat pysyvää kilpailuhaittaa. – Jouni Koskela, KD:n eurovaaliehdokas 72

Koskela pitää omana tärkeimpänä eurovaaliteemanaan Itä- ja Pohjois-Suomen asioiden parantamista.

– EU:n aluepolitiikan rahoitusta on korvamerkittävä enemmän Itä- ja Pohjois-Suomeen, jossa harva asutus, pitkät etäisyydet ja kylmä ilmasto aiheuttavat pysyvää kilpailuhaittaa, hän huomauttaa.

Kristillisdemokraattien eurovaalislogan on kaksimerkityksinen Enemmän irti EU:sta.

Mitä pitäisi saada enemmän irti, Jouni Koskela?

– Suomen on sanouduttava enemmän irti liittovaltiokehitykseen johtavista hankkeista.

– Jokaisen EU:n jäsenmaan on vastattava itse omasta budjetistaan. Suomen tai muiden EU-maiden ei pidä joutua vastaamaan toisen maan holtittomasta taloudenpidosta.

Ketä nykyistä eurooppalaista poliitikkoa arvostat ja miksi?

– Arvostan EPP-ryhmän puheenjohtajaa Manfred Weberiä, joka on pitänyt työssään esillä kristillisiä arvoja.

 

Jouni Koskela, eurovaaleissa numero 72

• 56-vuotias
• asuu Savonlinnassa
• naimisissa Marjan kanssa
• suojelubiologi, filosofian maisteri
• kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, maakuntavaltuutettu
• KD:n puoluehallituksen jäsen, Etelä-Savon piirin puheenjohtaja
• KD:n Savonlinnan paikallisosaston puheenjohtaja
• harrastaa pöytätennistä, maratonjuoksua, lintujen tarkkailua, postimerkkeilyä ja vapaaehtoistoimintaa seurakunnissa

 

Etelä-Savon Kristillisdemokraatit samaa mieltä puheenjohtajansa kanssa

Etelä-Savon KD:n piirikokous edellyttää tulevalta hallitukselta tehokkaita toimenpiteitä maakunnan elinvoimaisuuden parantamiseksi.

– Edelliset hallitukset ovat laiminlyöneet maan tasapuolisen kehittämisen. Sen seurauksena väestö pakkautuu jo ennestään ruuhkaisiin keskuksiin ja samalla suuret alueet kärsivät väestökadosta, piiri muistuttaa.

Etelä-Savon KD:n puheenjohtaja Jouni Koskela pitää omassa eurovaalikampanjassaan esillä samaa asiaa, ja haluaa parantaa Itä- ja Pohjois-Suomen asemaa.

– Etelä-Savolla on luontaiset edellytykset maa- ja metsätalouden, elintarviketeollisuuden sekä luontomatkailun kehittämiseen ja alueen työpaikkaomavaraisuuden lisäämiseen.

– Niiden toteutuminen vaatii näiden alojen koulutuspaikkoja sekä investointeja alueen alemman tieverkon ja rataverkon kunnostamiseen, Etelä-Savon Kristillisdemokraatit muistuttaa.

Jouni Koskelan ottama kuva saimaannorpasta on vuodelta 2015. Keväällä 2018 norppien pesälaskentoihin Saimaalla yhdessä Koskelan kanssa osallistui myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Ylös