EU-vaalien heikko äänestysinto heiluttaa kannatusarvioita, joihin brexit tuo lisämuuttujan

23.5.2019 klo 09:31 Uutiset Samuli Rissanen

Kokoomus on Ylen kannatusmittauksenkin mukaan eurovaalien suosituin puolue 19,7 prosentin kannatuksella. Vihreät kisaa kakkossijasta perussuomalaisten kanssa.

Eurovaalien heikko äänestysinto tekee kannatusarvioista vaikeaa. Britannian mahdollinen EU-ero tuo muutoksia parlamenttiin.

YLE:n tuoreen kannatusmittauksen mukaan kokoomus säilyttäisi 19,7 prosentin kannatuksellaan kolme meppipaikkaansa.

Vihreiden kannatus on nyt 17,2 prosenttia, perussuomalaiset hengittää aivan niskassa 17,0 prosentin kannatuksella.

Kokoomus oli kärjessä myös Helsingin Sanomien aiemmin tällä viikolla julkistamassa eurovaaligallupissa, jossa puolue ylsi 20,1 prosentin kannatukseen. Isoin ero mittauksissa on vihreiden kohdalla, sillä HS-gallupissa vihreät jää viidennelle sijalle 13,0 prosentin kannatuksella.

Vihreille YLE:n mittauksen perusteella tuleva kolmas paikka on muutenkin varsin epävarma, sillä viimeisten paikkojen vertailuluvut ovat hyvin lähellä toisiaan. Viimeisestä 13. paikasta kamppailevat tasaväkisesti vihreät, perussuomalaiset ja RKP (5,2).

SDP:n kannatus on 14,3 prosenttia, jolla puolue pitäisi nykyiset kaksi paikkaansa. Keskustan alamäki jatkuu ja kannatus on mittauksen mukaan tasan 13 prosenttia. Tulos tarkoittaisi keskustan meppiryhmän kutistumista kolmesta euroedustajasta kahteen.

Vasemmistoliitto (7,9%) saisi kannatuksellaan yhden paikan.

Kristillisdemokraattien eurovaalikannatus on YLE:n mittauksessa 4,2 prosenttia. Helsingin Sanomien mittauksessa puolueen kannatus oli 5 prosenttia ja sillä on eurovaalien 4.suosituin ehdokas, puolueen puheenjohtaja Sari Essayah.

KD:n meppipaikka jää Britannian mahdollisen EU-eron varaan. Silloin Suomi saa lähettää parlamenttiin vielä yhden edustajan lisää.

KD:n kisa meppipaikasta jäisi Britannian mahdollisen EU-eron varaan. Silloin Suomi saa lähettää parlamenttiin vielä yhden edustajan lisää.

– Äänestysaktiivisuus eurovaaleissa on tavallisesti jäänyt selvästi muita vaaleja alhaisemmaksi. Sen vuoksi myös kannatuksen arvioiminen on selvästi vaikeampaa kuin eduskuntavaaleissa, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja  kertoo Ylelle.

– Nämä ovat sellaiset vaalit, joissa suuri osa äänestäjäkuntaa tavallisesti jättää äänestämättä. Äänestämään menevät politiikan penkkiurheilijat ja suurkuluttajat, hän sanoo.

Perinteisesti alhainen äänestysinto on suosinut puolueista parhaillaankin eurovaalien gallupkärjessä olevaa kokoomusta sekä Rkp:ta.

Taloustutkimuksen tekemään kyselyyn vastasi 23. huhtikuuta – 21. toukokuuta välisenä aikana noin 2 500 suomalaista.

Eurovaalit järjestetään tulevan viikonlopun sunnuntaina 26. toukokuuta.

Ylös