”Yhden valtion muskelit eivät riitä” – Essayah haluaa eroon liittovaltiokehityksestä mutta ei EU:sta
25.5.2019 klo 11:41 Politiikka Kristiina Kunnas
Savo-Karjalan vaalityötä kevättalvella. Sari Essayah'n vaalikevät päättyy huomenna eurovaaleihin. Jos hän lähtee Euroopan parlamenttiin, nousee eduskuntaan hänen varakansanedustajansa Anne Kikkis Mikkola.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah haluaa kristillisen arvopohjan säilyvän Euroopassa ja EU:ssa. Eurovaalit käydään sunnuntaina.
– Meidän pitäisi saada enemmän hyötyä irti Suomelle sisämarkkinasta. Suomalaisten pk-yritysten edellytyksiä on vahvistettava ja tuotteiden sekä palavleuiden pitäisi päästä entistä helpommin Eurooppaan ja kaupan esteitä saada purettua, Sari Essayah vastaa kysymykseen siitä, mitä EU:stä pitäisi saada enemmän irti.
– Digitaalisia sisämarkkinoita on edistettävä.
Ollaan eurovaalien kynnyksellä. Ennakkoäänestys päättyi tiistaina ja huomenna sunnuntaina on varsinainen vaalipäivä. Essayah oli viime eurovaalien 2014 äänikuningatar, mutta jatkopaikkaa Euroopan parlamentissa ei silloin tullut.
– EU:sta on vuosien varrella tullut varsin byrokraattinen. Yhteisvastuita on pyritty lisäämään ja liittovaltiokehitys on lisääntynyt. Tästä kaikesta negatiivisesta pitäisi päästä kokonaan irti, Essayah avaa Kristillisdemokraattien Enemmän irti EU:sta -vaalilausetta.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on lauantain KD-Kompassi -ohjelman haastateltavana Radio Deissä klo 12.50. Ohjelman voi jälkikuunnella kotisivujen kd.fi alalaidasta.
Gallupit ovat lupailleet, että Kristillisdemokraateilla voisi olla mahdollisuus saada oma meppi jälleen Brysseliin. Sari Essayah toimi Euroopan parlamentissa 2009–14.
Miksi näissä eurovaaleissa kannattaa äänestää Kristillisdemokraatteja, Sari Essayah?
– Eurooppa on kristillisen arvoperinnön ja kristinuskon läpivalaisema. Se, että se säilyisi juutalais-kristillisten arvojen pohjalta rakentuvana alueena, on äärimmäisen keskeistä, Essayah toteaa.
– EU ei sinällään ota kantaa kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen toimivalta-asioihin, mutta siellä pidetään paljon esillä esimerkiksi ihmisoikeus- ja sananvapaus-asioita.
Essayah oli meppikaudellaan tekemässä monia ihmisoikeuslausuntoja, joissa on otettu kantaa maailmalla vainottujen kristittyjen puolesta. Hän toimi myös EU-Israel -delegaatiossa, jolla on virallinen asema Euroopan parlamentin organisaatiossa.
Olin synnyttämässä myös eurooppalaista eutanasian vastaista verkostoa. Se lähti liikkeelle siitä, että Belgiassa oltiin säätämässä eutanasiaa alaikäisille mahdolliseksi. Se oli herätys ympäri Eurooppaa. – Sari Essayah meppi-vuosistaan 2009–14
– Pystyin sitä kautta edistämään EU-Israel -yhteistyötä. Olin ensimmäinen allekirjoittaja lausunnossa, jossa vedottiin israelilaissotilaan Gilad Shalitin vapauttamisen puolesta. Siellä voi edistää asioita, jotka lähtevät kristillisestä arvomaailmasta.
– Olin synnyttämässä myös eurooppalaista eutanasian vastaista verkostoa. Se lähti liikkeelle siitä, että Belgiassa oltiin säätämässä eutanasiaa alaikäisille mahdolliseksi. Se oli herätys ympäri Eurooppaa.
Mitä säädetään EU:ssa?
– Lainsäädäntö, joka koskee kauppaa, finanssimarkkinoita, osakemarkkinoita ja vakuutuksia, tulee jo direktiivien kautta kansalliseen lakikirjaamme, Essayah selostaa KD-Kompassi -ohjelmassa.
– Kansainväliset kauppasopimukset neuvotellaan EU-pöydissä. Turvallisuuspolitiikkaa tehdään EU-tasolla.
– Kansalliseen päätösvaltaan kuuluvat verotus, budjettipolitiikka, sosiaalipolitiikka, sosiaaliturva, koulutuspolitiikka – jotka ovat verorahoitteisia. Niistä itse päätämme.
– Maatalouspolitiikka on nykyään EU:n toimivallassa. Se on yhteensovitettava EU-tukien kanssa.
Pitäisikö lähteä kokonaan irti EU:sta, Sari Essayah?
– Me täällä Euroopassa muodostamme tasapainottavan tekijän globaalien mahtien Kiinan, Intian ja Yhdysvaltojen vastapainoksi, Essayah vastaa.
– Meille kristillisdemokraateille on äärimmäisen tärkeää, ettei EU:sta tule liittovaltiota, vaan että se säilyy itsenäisten valtioiden yhteistoimintaelimenä.
– Yhden valtion muskelit eivät riitä kansainvälisten uhkien kanssa, Essayah muistuttaa.
KD-Kompassi Radio Deissä la 25.5. klo 12.50
Jälkikuuntele Kristillisdemokraattien kotisivuilla kd.fi